Vergi borcu olanlara İslam Memiş'ten nasihat niteliğinde uyarı geldi!

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yeni uyarısını yayımladı. Memiş, yeni açıklamaları ile dikkatleri üstüne çekti. Emlak vergi borcu olanlara seslenen Memiş, kimlerin muaf olacağına da değindi. İslam Memiş'in bu açıklamaları sonrasında vatandaşlara nasihat niteliğinde uyarılar yapılmış oldu.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Türkiye'nin en başarılı Altın ve Para Piyasaları Uzmanları arasında yer alan İslam Memiş'ten vatandaşlara uyarılar gelmeye devam ediyor. Memiş, yapmış olduğu her uyarı ve açıklama ile dikkatleri üstüne çekerken son olarak yapmış olduğu emlak vergisi uyarısı ile vergi borcu olanlara seslendi. TV100'de yayımlanan yazısı ile dikkat çeken İslam Memiş, "Muaf olmak mümkün" ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar yapmış olduğu isabetli ve iddialı öngörüleri ile ön plana çıkan İslam Memiş uyarıları ile de vatandaşların dikkatini çekmeyi başarıyor. Yeni yayımlamış olduğu uyarı metni ile bir kez daha vatandaşlara seslenen İslam Memiş'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Emlak vergilerinin ikinci taksitinin Kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerektiğini vurgulayan başarılı uzman İslam Memiş emlak vergisinin peşin ya da iki taksitle ödenebildiğini hatırlattı ve "İlk taksit 1 Mart-31 Mayıs tarihlerinde, ikinci taksit ise 1-30 Kasım arasında ödeniyor." dedi. "Ancak kimi durumda vergiden muaf olmak mümkün." diye konuşan İslam Memiş "Hem ev hem de iş yeri sahipleri şu şartları taşıyorsa emlak vergisinden muaf olur. Mülklerin emlak vergi değeri, her yıl yeni değerlenme ile belirleniyor. Dört yılda bir ise takdir komisyonları değerleme yapıp ilan ediyor. 2022 yılı için takdir komisyonları mülklerin arsa değerini belirleyerek ilan etmişti. Bu yıl belirlenen yeni değerler üzerinden emlak vergisi ödeniyor. Gelecek üç yılda (2023-2024-2025) 2022 emlak değerinin üzerine yeniden değerlendirme oranı dikkate alınarak otomatik olarak mülklerin yeni değeri belirlenecek. Kasım ayı sonuna kadar ödenmeyen vergiler için 21 Temmuz 2022 tarihinden itibaren aylık yüzde 2.5 oranında gecikme zammı uygulanacak. Emlak Vergisi Kanunu’na (EVK) göre, vergiden muaf olanları konut ve iş yeri olarak ayrı ayrı değerlendirmek gerek." ifadelerini kullandı. Öte yandan bu değerlendirmelerini maddelendirerek açıklığa kavuşturan Memiş şu şekilde sıraladı;

  • Konutta muafiyet için ilk koşul; Mülk sahibinin brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olması gerekiyor. Tek konuta sahip olan vatandaşın ücret, kira, faiz gibi gelir etmesi muafiyeti engelliyor. Emekli maaşı dışında bir gelire sahip olmayan emekliler, muafiyetten yararlanabiliyor. Özetle emekli, ev kadını ve işsizler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutlar için muafiyetten yararlanabiliyor.
  • Şehit ve gazi yakınları tek konuta uygulanan emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor.
  • Engelliler, gelir elde etmiş olsalar da tek konut için muafiyetten yararlanabiliyor.

İş yerinde nasıl uygulanıyor?

Bu listelemenin yanı sıra İslam Memiş iş yerleri için emlak vergisi uygulamasının nasıl yapıldığına da değindi.

"2017 yılından itibaren organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar daimi bina vergisi muafiyetine tâbi olur. Bu işyerleri için emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor. Muafiyet kapsamına giren işyerlerinin sahibi işletmeler, söz konusu mülklerini eğer kiraya verirlerse muafiyetten yararlanamıyor." ifadelerini kullanan İslam Memiş, mülkünü kiraya veren kişilerin muaf tutulacağını bu şekilde bildirmiş oldu.

Evim tapuda işyeri görünüyorsa ne olur?

Oturmakta olduğu evlerinin tapuda işyeri olarak görülmesi durumunda vatandaşların nelerle karşılaşacağına da değinen İslam Memiş;

"Fiilen konut olarak kullanılan ev tapuda işyeri olarak görülebilir. Tapuda işyeri olarak kayıtlı olmasına rağmen fiilen ev olarak kullanılan taşınmazlarda, iki kat daha fazla emlak vergisi ödenmiş oluruz. Böyle bir durumda mülk sahiplerinin yüksek oranlı işyeri emlak vergisi ödemek yerine ilgili belediyeye başvurarak, fiilen konut olarak kullanılan mülkler için düşük oranlı emlak vergisi ödemeli. Muafiyetten yararlanmak için mülkün kayıtlı olduğu belediyeye başvurularak form doldurulması gerekiyor. Bugüne kadar emlak vergisini ödememiş kimselerin, faizli bir şekilde ödeyecekleri miktarın arttığını bilmesi gerekiyor. Yıllık faiz artışıyla beraber yeni yılda yüksek vergi borcuna karşı hazırlık yapılmalı. 2023’e girmeden e-devlet üzerinde vergi borçlarının ve tapunun üzerinde haciz kararı olup olmadığı kontrol edilmeli." ifadelerini kullandı.

Memiş'in emlak vergisine dair bu öneli açıklamaları kısa süre içerisinde dikkat çekti ve büyük yankı uyandırdı.

Editör Notu: Bu haber metninde yer alan ifadeler ilgili uzman İslam Memiş'in görüşlerine dayanmakta olup, ifadelerin Medya Haber internet gazetesi ile direkt olarak bir ilgisi bulunmamaktadır.