Türkiye'de kokoreç, işkembe, kelle paça gibi ürünler kısa bir süre sonra yasaklanacak: Sakatat severleri üzecek haber sosyal medyada gündem oldu!
Türkiye’nin onayıyla İsveç’in ile NATO üyeliği konusu ve ardına gelen Türkiye Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma durumu son günlerde en çok konuşulan konulardan. Türkiye’nin AB’ye girmesi tartışılarken uzun zamandır konuşulmayan kokoreçte gündeme geldi. Türkiye AB’ye üye olursa kokoreç yasaklanır mı sorusu sorurken sosyal medyada “Kokoreç zaten AB'ye girdi" gündem oldu. Peki neden AB’de kokoreç yasak? Kokoreç nasıl yapılır ve daha fazları haberimizde...
Abone olAB ülkelerinde sakatat tüketiminin insan sağlığına zararlı olması nedeniyle satılması ve yenilmesi yasak. Eğer Türkiye, AB ülkelerine girerse başta kokoreç olmak üzere, işkembe ve kelle paça gibi sakatatlar da satılamayacak.
KOKOREÇ YASAKLANDI MI?
Milliyet.com.tr'de 2000 yılında yapılan bir haberde; AB sürecinde olan Türkiye için bu yasaktan bahsedilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı: Avrupa Birliği ülkelerinde sakatatların insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle satılması ve yenilmesi yasak. Türkiye'de de kısa bir süre sonra kokoreç, işkembe, kelle paça gibi yiyecekler satılamayacak.
Türkiye, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde finanstan gıdaya her alanda kendini yeni şartlara uyduracak. Bu şartlardan bir kısmı hayatımızı birinci elden değiştirecek. Örneğin Türkiye'de yoğunlukla tüketilen kokoreç, işkembe, kelle paça gibi ürünler kısa bir süre sonra yasaklanacak. Çünkü bu ürünler Avrupa'nın gıda yönetmeliklerine uygun bulunmuyor. Sağlıksız kabul ediliyor.
KOKOREÇ NASIL YAPILIR?
Kokoreç, kuzu bağırsaklarından yapılan bir sokak lezzetidir. Kokoreç yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
* Kuzu bağırsaklarını iyice yıkayın ve temizleyin. Bağırsakların içindeki pislikleri çıkarmak için bir bıçak yardımıyla kesikler atın ve suyla durulayın.
* Bağırsakları tuzlu suda bir süre bekletin ve sonra tekrar yıkayın. Bu işlem kokoreçin kokusunu azaltacaktır.
* Bağırsakları küçük parçalara ayırın ve şişlere geçirin. Şişleri bir mangalda veya fırında pişirin. Pişirme süresi bağırsakların kalınlığına göre değişebilir, ancak genellikle 20-30 dakika yeterlidir.
* Pişen kokoreçi şişlerden çıkarın ve bir bıçakla ince ince doğrayın. İsteğe göre tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon, kekik gibi baharatlar ekleyin ve iyice karıştırın.
* Kokoreçi ekmek arası veya tabakta servis edin. Yanında turşu, salata, ayran veya şalgam suyu gibi içecekler tercih edebilirsiniz.
YUNANİSTAN'DA DA YASAKLANMIŞTI
Avrupa Birliği ülkeleri arasına giren komşu Yunanistan'da da benzer uygulamalar olmuş ve tüm sakatat içeren ürünler yasaklanmıştı. Bu yasak bol kokoreç tüketen Yunanistan'da olaylara neden oldu. Atina'da karar büyük tepki doğurdu, kokoreç satan esnaf yasağa uymalarının "söz konusu dahi olamayacağını" açıklamıştı.
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
Başta sosyal medyada olmak üzere "Kokorece yasak gelecek" iddia edildi.
Balıkesir'deki üreticilerden Erdal Aslanboğa, Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğunda kokoreç dükkanlarının açıldığını ifade etti.
"Bizden önce kokorecimizi Avrupa Birliği'ne aldılar. Üretimler zaten artık Avrupa standartlarında." diyen Aslanboğa, üretimlerin ve tesislerin bakanlık onaylı olduğunu dile getirdi.
"TÜRKİYE'DEN ÖNCE AB'YE GİRDİ"
Bu tarz haberlerin asılsın olduğunun da altını çizen Aslanboğa, "Yunanistan'da kokorece sahip çıktılar kısa süre önce. Bugün İtalya'da, Fransa'da da, İspanya'da da kokoreç yapılıyor. Onlar biraz daha değişik versiyonunu yapıyorlar. Şu an kokoreç Türkiye'den önce AB'ye girdi." dedi.