Tüketici güven endeksi 23 ayın zirvesinde
TÜİK, Şubat ayı tüketici güven endeksini açıkladı. Aylık oranda 4,3 artarak 82,5 oldu.
Abone olTüketici güven endeksi 23 ayın zirvesinde - Tüketicilerin mevcut maddi durumu, ekonomik beklentisi ve tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi geçen aya göre artış gösterdi. Son dönemde git gide yükselerek son 23 ayın en yüksek seviyesine gelen Şubat ayı verileri paylaşıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı tüketici güven endeksi verilerini açıkladı.
Tüketici eğilim anketi verilerinin önemli bir kısmı 6 Şubat 2023'ten önce derlendiği için sonuçlar büyük ölçüde deprem öncesi durumu yansıtmaktadır.
YÜZDE 4,3 ARTTI
Tüketici güven endeksi Şubat ayında aylık bazda yüzde 4,3 artarak 82,5 oldu. Buna göre, TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yürütülen 'Tüketici Eğilim Anketi' sonuçlarına göre hesaplanan verilere bakıldığında mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi geçen aya göre yüzde 4,3 arttı. Ocak ayında 79,1 olan endeks, Şubat ayında 82,5 oldu.
Ocak ayında 79,1 olan endeks, Şubat ayında 82,5 olarak kaydedildi. Böylelikle son 23 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.
TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ
Mevcut dönemde hanenin maddi durumu ocak ayında 61,6 iken Şubat ayında yüzde 6,3 artarak 65,5 seviyesine yükseldi.
Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi geçen ay 79,9 olarak kaydedilirken yüzde 5,4 yükselişle 84,2 ulaştı.
Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi geçen aya göre yüzde 3,8 artışla 85,8 olarak belirlendi.
Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi son gelişmeler üzerine arttı. Geçen aya göre yüzde 2,5 yükselişle Şubat ayında 94,5 olarak kayıtlara geçti.
Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülerek genel durumun geldiği nokta paylaşılmaktadır.
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksinde iki farklı durum göz önünde bulunduruluyor. Değerin 100'den küçük olmaması 0-200 değer aralığında iyimser noktaya ulaşması hedeflenmektedir.