SSK’lı Olarak Çalışan Kişi Şirket Kurabilir mi?
Bu yazımızda SSK'lı bir birey nasıl şirket kurar, kuramazsa bunun sebebi nedir, şirket kurulursa SSK'lı çalışanın Bağkur ödemeleri nasıl gerçekleşir konusuna değindik. Siz de şirket kurmak isteyen SSK'lı bir çalışansanız yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Abone olSSK'lı bireylerin şirket kurması iş yasasınca engellenmemiştir. Kanunda belirlenmiş spesifik hususlar dışında SSK'lı olarak çalışan kişi şirket kurma hakkını elinde bulundurur.
SSK'lı bireyler hangi durumda şirket kuramaz?
Şirket kuramama durumu şu durumlarda gerçekleşir:
- Eğer SSK'lı çalışanın işvereniyle arasında imzalanmış akit belgesinde şirket kuramaz ibaresi varsa kişi şirket kuramaz.
- SSK'lı çalışanın kuracağı şirket eğer işveren kişinin itibarını zedelerse veya işverenin şirketinin etkinliklerini kısıtlayıcı bir role bürümüşse şirket kurma hakkı kişinin elinden alınabilir.
SSK'lı bir çalışan limited şirket kurabilir mi?
SSK'lı bireylerin limited şirket kurması kanunda engellenmemiş olup her SSK'lı birey şirket kurma hakkını kullanabilir. Ama göz önünde bulundurulması gereken şey kişi hem çalışmakta olduğu yerde kalmaya devam edip hem kendi kurduğu şirkette bulunursa kişinin kurmuş olduğu limited şirkette 4B sigorta ödemesi yatırılamaz.
SSK'lı olarak çalışan kişi 4B kapsamında sigorta ödemesinin yatırılmasını istiyorsa çalışmakta olduğu şirketten ayrılıp sadece kendi kurduğu şirkette çalışmalıdır. Bu takdirde 4B sigorta priminin yatırılması tekrar mümkün hale gelecek ve her ay prim ödemesi devam edecektir.
SSK'lı olarak çalışan kişi şirket kurduğunda Bağkur primi öder mi?
Çalışanın Bağkur primi ödemesi kendi şirketini kurduktan sonra devam etmez. Çalışanın daha önce bulunduğu iş yerinde 4a sigorta primi ödendiği için Bağkur ödemeleri artık biter ve kişi kurduğu şirkette çalışmaya devam ettiği sürece kişinin Bağkur ödemesine gerek kalmaz.
SSK'lı Çalışanın Şirket Kurması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Şirket kurmak için gerekli evraklar şunlardır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- İmza onay beyanı
- İkametgâh bilgileri
- Şirketin kurulması için onay belgesi
- Vergi hesap numarası
- Yoklama tutanağı
- Gelir durumunu gösteren belge
- Sicil gazetesi ilanı
- Yazar kasa levhası
- Vergi levhası
- İş yeri açma ve çalışma ruhsatı
Kurulan Şirketin Ödeyeceği Vergiler Nelerdir?
Ödenmesi gereken vergiler şunlardır:
- Damga vergisi
- Stopaj vergisi
- Katma değer vergisi
- Geçici vergi
- Gelir vergisi
SSK’lı olarak çalışan kişi belirli aralıklarla bu vergileri ödemelidir.