Sinüzit için hangi doktora gidilir?

Sinüzit için hangi doktora gidilir hakkında merak ettiğiniz her konuya yazımızda değindik. Siz de sinüzit sorunu yaşıyorsanız sayfamızı inceleyerek hangi doktora gitmeniz gerektiği, hastalığın tedavi yöntemleri hususunda bilgi alabilirsiniz.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Sinüzit için gitmeniz gereken doktor aile hekiminizdir. Aile hekiminiz burnunuzun içini inceleyerek tüm semptomları teşhis eder. Şiddetli ya da tekrarlayan sinüzitin olması durumunda hekiminiz sizi kulak, burun ve boğaz uzmanlarına yönlendirecektir.

Sinüzit Nedir? 

Sinüzit sinüsleri kaplayan dokunun iltihaplanması sonucu dokunun şişmesidir.  Sinüsleri kapayan doku iltihaplandığında mikroplar giderek büyüyerek çeşitli enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Sağlıklı sinüsler hava ile dolu olup tıkanıp sıvıyla dolduğunda mikroplarla büyüyerek çeşitli enfeksiyon hastalıklarına, sinüzit hastalığına sebep olabilir. Kronik ya da akut olabilir. Hastalık, bakteri, alerji, mantar, virüs hatta bir otoimmüm reaksiyonlarından oluşabilir.

Sinüzit Neden Oluşur? 

Sinüzitin oluşma nedeni enfeksiyon sonucunda sinüslerin şişmesidir. Genellikle iki ila 3 hafta içinde kendini temizleyen sinüsler elmacık kemiklerinin ve alın arkasındaki küçük hava boşluklarından oluşur. Sinüslerin ürettiği sümük küçük kanallardan buruna doğru akar. Bu kanallar tıkanarak sinüsleri kaplayan doku enfeksiyon ve mikrop toplayarak iltihaplanmaya neden olur. Enfeksiyonla kaplanan sinüsler giderek şişer. Sinüzit soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar sonucu oluşur. Genellikle tıbbi müdahale olmadan kaybolabilen bu hastalık 7 ile 10 günden fazla sürerse ateş ya da kötü baş ağrısı gibi durumlarla kendini gösterebilir.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir? 

Sinüsün belirtileri enfeksiyon uzunluğuna ve hastalığın ciddiyetine göre değişir. Aşağıda belirtilen semptomlardan iki ya da daha fazlası yeşil, kalın ya da sarı burun akıntısı halinde ortaya çıkıyorsa hastaya akut sinir teşhisi konulur. Sinüzit belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Tıkalı burun, öksürük, yüzde ağrı ve basınç

  • Burun akıntısı  

  • Azalmış koku alma duygusu

  • Burun akıntısı

  • Burun tıkanıklığı

Sinüzitin daha ileri evresinde ise aşağıdaki durumlar ortaya çıkabilir:

  • Baş ağrısı

  • Ateş

  • Yorgunluk

  • Diş ağrısı

  • Ağız kokusu ya da kötü kokulu nefes

Yukarıda belirtilen semptomlar 12 hafta ve daha uzun sürerse hastaya kronik sinüzit teşhisi konularak uzman hekim gözetiminde tedavi süreci başlatılır.