SEVEREK YEDİĞİNİZ BU BESİNLER HASTALIK GETİRİYOR: Ayıla bayıla yediğiniz o besinler ciğerleri kurutuyor! Vücuttaki suyu hortum gibi çekiyor
Binlerce insanın yediği o besinler ciğerleri kurutuyor! Yıllardır tükettiğimiz ve çok sevdiğimiz o besinler meğer tam bir belaymış… Vücutta bulunan suyun neredeyse tamamını hortum gibi çekiyor. Her geçen gün hastalığın eşiğine getiriyor. İşte detaylar..
Abone olUzmanlar tarafından yapılana araştırmalar sonucunda bazı besinlerin vücuda oldukça zarar verdiği ortaya kondu. Neredeyse her gün tükettiğimiz hatta bazılarımızın vazgeçilmezi olan o besinler tam anlamıyla vücudu ele geçiriyor. İnsanları tehlikeli hastalıklara sürüklerken adeta bir hortum gibi vücuttaki suyu çekiyor.
VÜCUTTAKİ SU ORANINI ANİDEN DÜŞÜRÜYOR
Özellikle de çok sıcak geçen şu günlerde vücudun yüksek seviyede suya ihtiyacı oluyor. Öte yandan vücudun daha sağlıklı olması için zaten su tüketimi oldukça önemli. Ama tükettiğimiz bazı besinler içtiğimiz suyun etkisini kaybetmesine yol açıyor. O besinler yüzünden vücuttaki su oranı her geçen saat azalıyor.
Yalnızca Türkiye’yi değil ABD’yi de etkisi altına alan sıcaklıklar sonrasında uzmanlar beslenme alışkanlıklarının değiştiğini açıkladı. Tercih edilen bazı besinlerin ise vücuda zarar verdiği ortaya konuldu.
Beslenme uzmanı Nick Hird, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda,” Yaz aylarında susuz kalmak, sağlığımıza sandığımızdan daha büyük zararlar verebilir. Lezzetli olduğu için tercih edilen bazı gıdalar, aşırı miktarda tüketildiğinde vücudu susuz bırakabilir'' dedi.
ARAŞTIRMALAR SU İHTİYACINI ÖNEMİNİ VURGULUYOR
Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin yaptığı araştırmalar sonucunda sıvı tüketimine dikkat eden ve bol sıvı tüketen kişilerde kalp ve akciğer hastalığı gibi kronik hastalıkların görülme riskinin azaldığı ortaya kondu. Öte yandan su içmeye dikkat edenlerin daha uzun yaşadığı öne sürüldü.
Suyun yanı sıra bazı gıdalarla su ihtiyacının karşılanabileceği aktarılırken, karpuz, çilek, domates, kavun ve şeftali gibi besinler yüzde 90 su içerdiği için rahatlıkla tüketilebileceği uzmanlar tarafından açıklandı. Öte yandan bu besinler A ve C vitamini, magnezyum ve antioksidan deposu olduğundan dolayı sağlığa da oldukça faydalı.
UZMANLAR ÜSTÜNE BASA BASA UYARDI: BUNLARI TÜKETMEYİN!
Uzmanlar sağlıklı besinlerin yanı sıra tüketilmemesi gereken besinleri de paylaştı. Bu besinlerin içinde ise işlenmiş etler, baharatlı yiyecekler ve şekerli içecekler yer aldı.
İŞLENMİŞ ETLER
Uzman Nick Hird, şarküteri etlerinin susuzluğu tetikleme ihtimali olduğunu ve içerisinde sodyum ve sodyum nitrat gibi koruyucu maddelerin olduğunu söyledi. Sodyum nitartın eti taze tuttuğu ve bakteri üretiminin önüne geçtiği bilinse de bazı araştırmalara göre bu madde kolorektal kanser, lösemi, lenfoma, yumurtalık kanseri ve pankreas kanseri gibi ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.
Dolayısıyla işlenmiş et tercih etmek yerine tavuk ya da sığır eti gibi yağsız besinler tercih edilebilir.
BAHARATLI YİYECEKLER
Baharatlı yiyeceklerin terleme oranını artırdığını ve fazla tükürük üretiminden dolayı susuzluk hissini çoğalttığını söyleyen Hird, çok baharatlı yiyeceklerden de uzak durulması gerektiğini söyledi.
Öte yandan çoğu kişinin şikayetçi olduğu terleme olayı aslında vücudu serin tutan bir yöntemdir. Ama sıvı kaybına da yol açtığı için dehidrasyon oluşumuna yol açar.
TUZLU ATIŞTIRMALIKLAR
Zararlı besinlere ilişkin yaptığı açıklamada tuzlu atıştırmalıklara da değinen Hird, "Cips, tuzlu kuruyemiş ve çubuk kraker gibi yiyecekler çok lezzetli ama sodyum açısından oldukça yüksek gıdalar. Çok fazla tuz tüketmek, susuzluğun artmasına ve su tutulmasına yol açarak idrara çıkma yoluyla daha fazla su kaybetmenize neden olabilir" dedi.
Bu konuya ilişkin 2022 yılında Nutrients dergisinde yayımlanan bir araştırmada, yüksek tuz alan 18-23 yaş aralığındaki kişilerin susuz kalma ihtimallerinin daha yüksek olduğu ortaya kondu. Bunun sonucunda ise araştırmaya katılan gençlerin organlarının kuruduğu tespit edildi. Uzmanlar ise cips tüketimi yerine havuç ya da kavrulmuş nohut tavsiye ediyor.
ŞEKERLİ İÇECEKLER
Şekerin insan vücudu için zararlı olduğu çoğu kişi tarafından bilinmektedir. Öte yandan idrar söktürücü bir etkisi olan şeker suyu vücuttan uzaklaştırır. Kan dolaşımında fazla şeker olursa kan diğer hücrelerden su çekmeye başlar. Dolayısıyla sürekli idrara çıkma isteği de vücudu susuz bırakır.
Özellikle de şeker hastaları için tehlikeli olan dehidrasyon, kan şekerinin artmasına yol açabilir. Cleveland Clinic aktardıklarına göre ise şekerli içecek tüketimi baş ağrısı, görmede bulanıklık, yorgunluk, kilo kaybı ve yaraların yavaş iyileşmesine yol açar.
ALKOL
Yapılan araştırmalar alkollü içeceklerinde idrar söktürücü etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bunun anlamı daha fazla tuvalet ihtiyacıyken vücudun su tutamamasına yol açar. Öte yandan alkollü içecekler böbreklerden ve mesaneden geçen kandaki suyun oranını azaltır. Sonuç olarak ise hücreleri kurutur.
SICAK HAVALARDA TÜKETİLMESİ GEREKENLER
Yaz aylarında, özellikle de sıcağın çok olduğu dönemlerde aşırı yağlı, şekerli yiyecekler vücuda zarar verir. Bunun yerine bol su tüketmek, içeriğinde vitamin ve mineral bol olan meyve, sebze ve tam tahıllı besinler çok daha uygundur.
Özellikle de balık, zeytinyağlı sebzeler, meyve ve salata yazın en iyi tercihlerindendir. Öte yandan terleme dengesinin sağlanması için yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de oldukça önemlidir.
Balık tüketimi ise her mevsim gerekliyken yaz mevsimlerinde de özellikle Omega-3 yağ asidi bakımından zengin balıkların haftada en az iki defa tüketilmesi önerilmektedir. Tatlı olarak da kan şekerinizi aniden yükseltip bir anda düşürecek tatlılar yerine dondurma ya da sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.