Sakarya’nın gizli cenneti Doğançay Şelalesi: Doğa harikasını görebilmek için kilometrelerce yol yürüyorlar! Doğançay Şelalesi nerededir ve nasıl gidilir?
Sakarya’nın saklı cenneti olan Doğançay Şelalesi, doğal güzellikleri sebebi ile yaz ve kış her mevsimde aylarında yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Yeşillikler içerisindeki doğa harikası olan bu alan her mevsim farklı güzellikleriyle yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Peki Doğançay Şelalesi nerededir ve nasıl gidilir? 2023 Doğançay Şelalesi özellikleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri nasıl? Detaylar haberimizde…
Abone olMarmara Bölgesi’nin en gözde turistik bölgelerinden biri olan Sakarya her sene yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Sakarya’nın Geyve ilçesinde bulunan Doğançay Şelalesi de gezilecek yerler listesinin en üst kısımlarında yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 32 kilometre ve Türkiye’nin önemli geçiş güzergahlarından biri olan D-650 karayoluna ise 10 kilometre uzaklıkta bulunan Doğançay Şelalesi her mevsim güzelliğiyle büyülemeye devam ediyor. Kayalıkların içinde gizlenmiş olan doğa harikası şelale, doğal yapısı ve yeşilin tüm tonlarıyla adeta kendine hayran bırakıyor. Doğa yürüyüşü yapmaktan keyif alan ve manzaranın tadını çıkarmayı seven herkesin ziyaret etmek isteyeceği şelalenin suyunun serinliği ise yaz aylarında vatandaşın vazgeçilmezi oluyor.
Sakarya’nın en gözde turistik mekanlarından biri haline gelen ve zorlu yoluna rağmen oldukça rağbet gören Doğançay Şelalesi’ne ulaşabilmek için kullanılan toprak yol ise Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından dökülen beton ile yenileniyor. Yol yenileme çalışması çerçevesinde araç trafiğine kapalı olan güzergahta vatandaşlar, doğal güzelliği görmek için kilometrelerce yol kat ediyor. Kısa süre içerisinde tamamlanması beklenen yol çalışması ile birlikte vatandaşların ‘saklı cennet’ olarak tabir edilen bölgeye daha kolay ulaşılması hedefleniyor. Kızılkaya Mahallesinden başlayan şelale, Maksudiye ve Doğançay’ı geçerek Sakarya Nehri’ne dökülüyor.
“ÜÇ KİLOMETRE YOL YÜRÜYORLAR SIRF BURAYI GÖRMEK İÇİN”
Doğançay Şelalesi bölgesinde işletmesi bulunan Ali Hancıoğlu, “Burası gerçekten bir saklı cennet buraya herkesi bekliyoruz. Buraya piknikçi istemiyoruz, piknik alanı değil burası. İnsanlar burada yüzebiliyor, fotoğraf çekiyor her şey yapabiliyor. Ama piknikçilerimiz maalesef geliyor, oturuyor, akşama kadar keyfini yapıyor, yiyor, içiyor çöpünü burada bırakıp gidiyor. Ben burayı her hafta iki sefer inip temizliyorum ama bunu temizlemek çözüm olmuyor. İnsanlarımızın biraz daha duyarlı olması, insanlarımızın biraz daha mantıklı düşünmesi gerekiyor. Yollarımız yapılıyor, araç ile gelinen iki kilometrelik yolumuz bitiyor ve buraya ivme katacaktır. Onun haricinde şelaleye iniş yolunu da düzenleyeceğiz ve bu saklı cenneti insanların önüne sunacağız. Şu anda araçla gelineni iki kilometrelik yol kısmımız kapalı olduğu halde bile insanlar araçlarını bırakıp bu güzelliği görebilmek için kilometrelerce yol kat ediyor. Gerçekten görülmeye değer bir yer. İnsanların buraya daha rahat ulaşmasını ve bu güzelliği görmesini herkese sağlayacağız inşallah. Burası Milli Parklar ve Orman İşletmesi’nin gözetimi altında. Biz kendi yerimizde kendi tapu alanımıza işletme sahibiyiz" dedi.
“BURADA TOPLAM ALTI TANE ŞELALE VARDIR”
Şelalenin görünmeyen dört farklı bölgesi olduğunu aktaran Hancıoğlu, “Aslında burası Doğançay Şelalesi değildir. Eski tarih kitaplarında da Sulu Şen olarak geçer. Şelale sonradan insanların sosyal medyada paylaştığı bir şey olarak çıktı ortaya. Normalde burası Sulu Şen’dir. Yaklaşık 10 kilometre ileriden iki çataldan geliyor bu su. Burası da çok eski zamanlarda depremden oluşmuştur, tamamen doğaldır. Ve doğal olduğu için de hiçbir tesis yoktur şelalenin içerisinde. Bakir bir yer. Boğazın adı Doğançay olduğu için adını oradan almış, normalde Maksudiye Şelalesi. Doğançay’dan, Sakarya Nehri’ne birleşiyor. Burada tek değil bu şelale. Bunun üzerinde 4 tane daha şelale var. İkincisine çıkmak biraz daha zor, diğer üç tanesine çıkmak dağcıların işi, normal bir vatandaşın çıkabileceği yerler değil. Gönül ister ki; buraya gelen insanlar hepsini gezebilsin ve o güzelliği herkes görebilsin. Ama zamanla bu da olacak yandan merdiven, yürüyüş yolu gibi bir şey yapılırsa buradaki güzelliği herkes görebilir. Bir şelale olarak burayı görmeyelim burada toplam 6 tane şelale var” diye konuştu.
“YORULDUK AMA BUNA DEĞDİ”
Yol çalışması sebebi ile aracını şelaleye uzak bir noktada bırakarak doğal güzelliği görebilmek için kilometrelerce yürüyen Mesut Çiftçi, “Ailemle birlikte Doğançay Şelalesi'ni görmeye geldik ve mükemmel bir alan. Yorulduk ama buna değdi. Hem yorulduk hem serinledik. Yol çalışması varmış, aracımızı park ettik ve bundan dolayı yaklaşık iki kilometre kadar yürüdük. Doğanın harika olması, şelalenin güzelliği ve temiz havayla birleşen anıyı birlikte yaşayarak ölümsüzleştirmek bizim için harika oldu” şeklinde konuştu.
“DOĞAYI SEVEN İNSANLARIN GELMESİ GEREKEN BİR NUMARALI YER”
Yorgunluklarının şelaleyi görünce geçtiğini söyleyen Eren Çiftçi ise “Yol çalışması sebebi ile bizim için yorucu oldu biraz. Ama bütün yorgunluğumuz şelaleyi görene kadardı. İlk defa geldik, ben böyle bir yer olduğunu düşünmüyordum normalde. Biraz Karadeniz esintileri var ve güzeldi. Gerçekten tavsiye ediyorum doğayı seven insanların gelmesi gereken bir numaralı yer” ifadelerini kullandı.
DOĞANÇAY ŞELALESİ NEDİR?
Doğançay Şelalesi Geyve ilçesinde bulunur. Özellikle son zamanlarda Doğançay Şelalesi tv yapımcılarının dikkatini çekmektedir. Bu sebeple de burada sürekli çekimler yapılmaktadır. Doğançay Şelalesi tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.
Şelalenin döküldüğü yerde ise bir gölet bulunmaktadır. Şelaleye oldukça yakın bir yerde aracınızı bırakarak şelale içerisine yürüyerek gitmeniz mümkündür. Şelaleye patika yol ya da dere yatağından gitmek mümkündür. Bu alan doğa severler tarafından yürüyüş alanı olarak da kullanılmaktadır. İnsanlar gruplar halinde buralara gelerek doğa yürüyüşü yapmaktadırlar.
DOĞANÇAY ŞELALESİ NEREDEDİR, HANGİ BÖLGE VE İLDEDİR?
Doğançay Şelalesi Sakarya iline bağlı yaklaşık 30 km uzaklıkta olan Geyve ilçesinde bulunmaktadır.
DOĞANÇAY ŞELALESİNE NASIL GİDİLİR?
Doğançay Şelalesine gidilirken Adapazarı Bilecik yolu kullanılmaktadır. Bilecik yolunu takip ederek Doğançay kavşağından şelale yoluna dönülmesi gerekir. Doğançay Köyüne ulaştığınız zaman buradan şelaleye doğru tırmanmanız gerekmektedir. Doğançay Şelalesi, Doğançay Köyüne yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta bulunmaktadır.
DOĞANÇAY ŞELALESİ NASIL OLUŞMUŞTUR?
Doğançay şelalesi deniz seviyesinden yaklaşık olarak 600 metre yüksekte yer alır. Şelalenin aktığı yerde ise küçük bir gök bulunur. Bu göl de yaz aylarında yüzülebilir. Doğançay Şelalesine Doğançay gölü üzerinden gidilmektedir. Köye uzaklığı ise yaklaşık 10 km'dir.
DOĞANÇAY ŞELALESİ ÖZELLİKLERİ
Doğançay Şelalesi Sakarya'ya gidenlerin gezip görmesi gereken yerlerden biridir. Burası doğal güzellikleri ile insanı büyülemektedir. Sakin ve sessiz bir zaman geçirmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. Doğançay Şelalesi doğa yürüyüşü yapmayı sevenler için de oldukça elverişli bir alandır.
Şelalenin aktığı yerde oluşan göletin suyu oldukça serindir. Yaz aylarında gölete girerek serinlemek mümkündür. Burası özellikle yaz aylarında hafta sonları ziyaretçiler tarafından çokça ziyaret edilmektedir.
DOĞANÇAY ŞELALESİ TARİHİ ESER YA DA MİLLİ PARK MIDIR?
Doğançay Şelalesi Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 13 Mayıs 2013 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Adeta gizli kalmış bir cennet olan şelale görenleri büyülemektedir. Yerli turistler kadar yabancı turistlerde bölgeyi görmeye gelmektedirler.
Doğançay Şelalesine her sene binlerce turist gelmektedir. Bölge halkının piknik yapmak amacı ile uğrak mekanlarından biri olan Doğançay Şelalesi şehir dışından gelen ziyaretçilerini de ağırlamaktadır.
DOĞANÇAY ŞELALESİ GİRİŞ ÜCRETİ
Doğançay Şelalesine girişlerde herhangi bir ücret alınmamaktadır. Bölgeyi ziyaret edenler ücretsiz bir şekilde Doğançay Şelalesini de ziyaret edebilirler.
DOĞANÇAY ŞELALESİ ZİYARET SAATLERİ
Doğançay Şelalesine giriş çıkış saatleri bulunmamaktadır. İstediğiniz saatte buraya gelerek bölgeyi gezebilirsiniz. Fakat güvenlik amacı sebebi ile buraya gündüz saatlerinde gelmeniz daha faydalı olacaktır. Akşam saatlerinde burası ıssız olabilir. Bu durumda da istenmeyen kazalar yaşanabilir.
Doğançay Şelalesi Sakarya'nın Geyve ilçesinde bulunur. Geyve ayvaları ve üzümü ile meşhur bir yerdir. Buraya geldiğiniz zaman yiyebileceğiniz en güzel üzüm ve ayvaları yiyebilirsiniz. Bunun dışında bölgede bulunan restoranlarda yöresel yemeklerden yiyebilir ya da alabalık yiyebilirsiniz. Doğançay Şelalesine bakarak güzel bir kahvaltı da yapabilirsiniz.
Şehrin kaosundan kurtulup sessiz sakin bir hafta sonu geçirmeyi planlıyorsanız Doğançay Şelalesi tam da size göredir. Burada şelalenin ve kuşların sesleri eşliğinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Dilerseniz göle girerek serinleyebilirsiniz. Bölge henüz daha tam olarak keşfedilmediği için çok kalabalık değildir.