Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi açıkladı! Hasta çocukların 72 saat boyunca okuldan uzak durması şart

Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan bulaşıcı hastalıklara dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, özellikle hastalığı daha hızlı kapan çocuklara ilişkin uyarılarda bulundu.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin stabil bir hal almasının ardından gelen kış ayları, iç mekan etkinliklerini artırdığı için bulaşıcı hastalıkların da hızla yayılmasına neden olmaya başladı. Özellikle de maskelerin çıkmasından bu yana çok daha hızlı yayılan üst solunum yolu enfeksiyonlarına özellikle çocuklar arasında yayılan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) gibi diğer viral virüsler de eklendi.

Maskenin koruyuculuğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Anadolu Ajansı’na gerçekleştirdiği açıklamada bulaşıcı hastalıkların hızla yayılmaya başladığına dikkat çekerek, çocukların aktif bulaşı devam ederken okula gönderilmemesi gerektiğinin önemli olduğunu belirtti. Öte yandan Prof. Dr. Turan, Kovid-19 salgını ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına dair son tabloyu paylaştı.

ÜST SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI KORONAVİRÜSTEN DAHA YAYGIN GÖRÜNÜYOR

Bulaşıcı hastalıklardaki son durumu anlatan Prof. Dr. Turan, “Kovid-19, son 2 aydır stabil bir seyir izliyor. Vakalar var ama ağır bir tabloyla hastaneye veya yoğun bakıma yatış oranlarında herhangi bir artış yok. Şu an influenza, RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) gibi diğer viral etkenler, daha yaygın ve daha fazla karşımıza çıkıyor. Acil servislere başvuruların büyük çoğunluğu da influenza kaynaklı” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Turan’ın açıklamalarının devamında şu ifadeler yer aldı:

“Aslında salgın öncesi dönemde yaşanan viral semptomların aynısı görülüyor. Çok büyük farklılıklar yok. İnfluenza daha yaygın bulaş ortamı bulunca, Kovid-19’a göre daha yaygın görülmeye başladı yani daha baskın hale geldi. İnfluenzada insanlar ağır bir grip tablosu yaşar. Burun akıntısı, boğaz ağrısı, halsizlikle devam eden ve 9-10 gün süren bir klinik tabloya yol açabilir. Çok hızlı bulaşır. Ancak genel olarak akciğerlerde akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olacak bir tablo oluşturmaz. Bu sadece ileri yaştaki veya vücut direnci düşük hastalarda görülebilir.”

BULAŞI AZALTMAK İÇİN ÇOCUKLARI HASTAYKEN OKULA GÖNDERMEMEK GEREKİYOR

Kovid-19’un bir varyantı olan Omicron varyantına ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Turan, “Omicron varyantı nedeniyle artık Kovid-19’un akciğer hasarı yaratma oranı çok daha düşük, influenza benzeri bir tabloya dönmüş durumda. O nedenle endemiye doğru geçiş söz konusu olabilir. Fakat pandemide bu süreçler uzun yıllar alır, bugünden hemen söylemek mümkün değil ama önümüzdeki yıllar bunu bize gösterecek.  Maske yaygın bulaş ihtimali olan tüm solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önemli ölçüde koruyucu. Şu an influenza ile mücadelede de en temel koruyucu faktör bu, yapılmış çalışmalar, literatür de bunu gösteriyor. Maskeyle bulaşın ve hastalığın azaldığını görebiliyoruz. Bu nedenle semptomu olan kişilere maske takmalarını mutlaka öneriyoruz” açıklamalarında bulundu. Öte yandan Prof. Dr. Turan, çocukların aktif bulaşıcılık taşıdığı dönemde ebeveynlerin alması gereken önlemleri şu şekilde anlattı:

“Hastalanan çocukların bulaşın aktif olduğu ilk 48-72 saatlik dönemde okula gönderilmemelerini öneriyorum. Ayrıca okullar, kurumsal olarak öğrencilerine bu tip solunum yolu enfeksiyonlarının yoğun görüldüğü dönemlerde maske takmalarını önerebilir. Böylelikle çocukların birbirlerine, oradan da ailelerine hastalık bulaştırmaları önlenebilir. Bunun yararlı ve doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum ama elbette bu okulların kendi kararıdır.”

Antalya’da Yarın Okullar Tatil Edildi MİT Başkanıyla Ne Konuştuğunu Açıkladı Doğum Kontrol Hapı İçen Adam Güldürdü 3. Dünya Savaşına Hazır Olmalıyız İkinci El Arabada Pes Dedirten Dolandırıcılık DEM Partili İki İlçe Yöneticisi Tutuklandı