Resmî Gazete’de yayımlandı: Ödeyen paralar geri alınabilecek! Hemen geri iade başvurusu yapın!
Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs pandemisinin çok yoğun yaşnadığı zamanlarda, kurallara uymayan vatandaşlara ceza kesilmiş. Birçok vatandaş o cezaları ödedi. Resmî Gazete'de yayımlandı, sizde ceza ödemeleri yaptıysanız hemen başvurarak paranızı geri alabilirsiniz. Peki para iadeleri nasıl olacak? Cezaların iadesi nasıl yapılacak? İşte ayrıntılar haberimizde...
Abone olKoronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağına uymayan, maske takmayan vatandaşlara para cezası uygulandı. 1 milyon 388 bin kişiye para cezası kesildi. Kesilen cezaları yüzlerce kişi geri ödemedi. Bunlardan 1 milyon 67 bini cezayı ödemedi. Anayasa Mahkemesi, ödenmiş Koronavirüs cezalarının geri iade edilmesini kararlaştırdı.
Gelir İdaresi Başkanlığı Tahsilat Genel Tebliği’yle ödemelerde izlenecek yol belirlendi. Hürriyet’te yer alan habere göre, 31 Aralık 2024’e kadar başvuru yapılabilecek. Toplam iade tutarının 309 milyon TL’yi bulması bekleniyor.
KESİLEN CEZALAR NASIL GERİ İADE ALINACAK?
Resmi Gazete’de yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği’nde daha önce çıkarılan yasayla salgın döneminde kesilen idari para cezalarının tebliğ edilmemesi, tebliğ edilmiş olanların ise tahsil edilmemesi ancak tahsil edilmiş olan idari para cezalarının geri ödenmemesinin düzenlendiği anımsatıldı. Tahsil edilen cezaların iade edilmemesi hükmünün ise Anayasa Mahkemesi’nin 5 Nisan tarihli kararıyla iptal edildiği anımsatılan tebliğde, ödemelerin yapılabilmesi için izlenmesi gereken yol şöyle açıklandı:
9/11/2022 tarihinden önce tahsil edilmiş olan idari para cezaları, tahsilatı yapan idari birime 31/12/2024 tarihine kadar (bu tarih dahil) başvurulması halinde iade edilecek.
COVID-19 salgın hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 1593 sayılı Kanun ile 5326 sayılı Kanun kapsamında verilen ve 9/11/2022 tarihinden önce tahsil edilen idari para cezasının iade edilebilmesi için tebliğ ekinde yer alan ve Resmi Gazete’de yayınlanan dilekçe doldurulacak. Bu dilekçe ve idari yaptırım karar tutanağı ile ödeme belgesinin birer örneği dilekçeye eklenecek ve 2024 yılı sonuna kadar ödemenin yapıldığı idari birime başvuruda bulunulacak.
BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Ceza ödemesi vergi dairesine veya vergi dairesi adına banka/Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ’ye yapılmışsa iade başvurusu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılabilecek. Ayrıca ödemenin yapıldığı vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da başvuru yapılabilecek.
Ödeme, cezayı veren birime hizmet veren muhasebe birimine, mal müdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapılmışsa, başvuru ödemenin yapıldığı muhasebe birimine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer muhasebe birimleri aracılığıyla yapılabilecek. Başvuru tahsilatı yapan birim dışında bir yere yapılmışsa da ilgili birime gönderilecek.
İADE SÜRECİ
Ödeme yapılabilmesi için idari yaptırım karar tutanağı aranacak. Eğer cezayı ödeyen kişi bunu sunamıyorsa, kamuda yazışmalar yoluyla bu tutanak aranacak ve buna göre gerekli kontroller yapılacak.
Vergi dairelerince yapılacak iadelerde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu’nun 23 üncü maddesi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 88’inci maddesinin on altıncı fıkrası dikkate alınacak. Amme Alacakları Kanunu’nun 23. maddesi, iade edilecek tutarın, hak sahibinin amme idaresine olan borçlarına mahsup edilmesini öngörüyor.