Kurallar Resmi Gazete'de: Herkes 2. El Otomobil Satışı İçin İlan Veremeyecek

Ticaret Bakanlığı'nın motorlu taşıt ticaretini düzenleyen yönetmeliği 27 Ağustos 2024 Tarihli ve 32645 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeye göre, 2. el otomobil satışı yapmak isteyen kişilerin yetki belgesi alması zorunlu hale getirildi. Bu yetki belgesi olmayan kişiler, artık ikinci el otomobil satış ilanı veremeyecek.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Ticaret Bakanlığı, 2. el otomobil fiyatlarındaki fahiş artışları ve piyasada oluşan haksız rekabeti önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenleme, online platformlarda ikinci el otomobil ilanı vermek isteyen kişilerin yetki belgesi almasını zorunlu kıldı. Yetki belgesi olmayanların ilan vermesinin önüne geçilerek, kayıt dışı satışların engellenmesi ve piyasanın daha şeffaf hale getirilmesi hedefleniyor. Bu yeni düzenleme, 27 Ağustos 2024 Tarihli ve 32645 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2. El Otomobil Satışı İçin Yeni Kurallar Devrede

Ticaret Bakanlığı’nın motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmeliğinde ikinci el araç satışı için işletmelerin ilan verirken uyması gereken kurallar şu şekilde belirtildi:

İşletmelerin ilanlara ilişkin yükümlülükleri

MADDE 21- (1) İşletmeler ilan verirken aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

  • a) Yetki belgesi numarası ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanı ile 20 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen diğer bilgilere güncel olarak yer vermek.
  • b) Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemek.
  • c) İkinci el motorlu kara taşıtının satılması, taşıt teslim belgesi süresinin veya ilan verme yetkisinin sona ermesi halinde ilan faaliyetine gecikmeksizin son vermek.

2. El İlan Verenlerin Yetki Belgesi Kontrol Edilecek

İlan platformlarının uyması gereken kurallar

MADDE 22- (1) Başkalarına ait motorlu kara taşıtlarının pazarlama ve satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan platformlar aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

  • a) İşletmelerin üyeliğinin veya kaydının yapılmasından ve yenilenmesinden önce Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmak ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin üyeliğine veya kaydına izin vermemek.
  • b) Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvanı ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak. Her takvim yılında en az bir defa bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek, güncellenmesini sağlamak ve bu bilgileri beş yıl süreyle saklamak.
  • c) İlan veren gerçek kişilerin ad soyad bilgilerinin tam ad ve soyadı veya tam ad ve soyadın/soyadlarının baş harflerini ve varsa tescil edilmiş işletme adını, tüzel kişilerin ise tescil edilmiş unvanını ve varsa işletme adını içerecek şekilde gösterilmesini sağlamak.
  • ç) İlana konu taşıtın ilan veren kişiye veya ilan verenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce Bakanlığın elektronik sistemleri üzerinden doğrulamak.
  • d) İlanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmak. Bu talep ve şikâyetlerin etkin şekilde yönetilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
  • e) Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak.

İhale platformlarının yükümlülükleri

MADDE 23- (1) İhale platformları aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:

  • a) İhalenin şeffaflığını, güvenliğini ve adil rekabet ortamında gerçekleştirilmesini sağlamak için gerekli önlemleri almak.
  • b) İhaleyi, ihale tarihinden en az iki saat önce ihale platformunda ilan etmek ve bu ilanlarda asgari olarak aşağıdaki bilgi ve belgelere yer vermek:
  • 1) İhalenin başlangıç ve bitiş tarihi ile ihale yöntemi ve kuralları.
  • 2) İhale kapsamında satışa sunulan her bir taşıtın detaylı görseli, markası, ticari adı, cinsi, tipi, model yılı, şasi ve plaka numaraları, yakıt, şanzıman, donanım, kasa, kilometre ve renk bilgileri, taşıtın kaporta aksamındaki boyanan ve değişen parça bilgileri ile satıcının taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunup bulunmadığına dair beyanı.
  • 3) Alıcının işletme olduğu durumlar hariç olmak üzere, satıcı tarafından ilan tarihinden önceki on gün içinde alınan 16 ncı madde uyarınca düzenlenmiş ekspertiz raporu.
  • 4) İhaleye konu her bir taşıt için belirlenen açılış fiyatı.
  • 5) Bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgi ve belgeler.
  • c) Satıcı ve alıcılarla yazılı şekilde veya elektronik ortamda ihale şartlarının açıkça yer aldığı üyelik sözleşmesi imzalamak. Her bir üye için kişiye özel üye numarası tanımlamak ve ihaleye alıcı veya satıcı olarak yalnızca üyelerin katılmasını sağlamak.
  • ç) Gerçek kişi üyelerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası; tüzel kişi üyelerin ticaret unvanı, vergi kimlik numarası, MERSİS numarası ile ihalede verilen tekliflerin zamanı ve tutarı, teklif veren katılımcılar ile diğer katılımcılara ait IP adresleri, üye numaraları ve iletişim bilgilerini ihalenin düzenlendiği tarihten itibaren beş yıl süreyle saklamak.
  • d) İhaleye katılan toplam katılımcı sayısı ile teklif veren katılımcılar için her bir ihale özelinde oluşturulan katılımcı numarasının ihale kesinleşene kadar tüm katılımcılar tarafından görülmesini sağlamak.
  • e) İlanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmak, bu talep ve şikâyetlerin etkin şekilde yönetilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
  • (2) İhaleye konu taşıtın satıcısı veya ihale platformu tarafından alıcı sıfatıyla ihaleye doğrudan veya dolaylı olarak katılım sağlanamaz ve teklif verilemez.
  • (3) İhale platformu, ihaleye çıkan taşıtın hedeflenen en düşük satış fiyatı olan rezerv fiyat uygulamasının kullanılması halinde;
  • a) İhale öncesi rezerv fiyatı kayıt altına alır ve ihale sırasında artmasını engeller.
  • b) Taşıtın rezerv fiyata ulaşması halinde bu durumun kolaylıkla görülebilir veya okunabilir şekilde taşıtın satışa uygun hale geldiğini belirten bir görsele veya ibareye yer verir.
  • (4) Belirli zaman dilimi içinde fiyat teklifi verilen ihalelerde, ihale bitiş saatinde verilen en yüksek teklif ile; rezerv fiyat uygulaması kullanılan ihalelerde, rezerv fiyatın altında verilen nihai teklifin satıcı tarafından kabul edilmesi veya ihale bitiş saatinde rezerv fiyatın üzerinde verilen en yüksek teklif ile ihale kesinleşir.
  • (5) İhalenin kesinleşmesi, ihale platformunun kararına veya onayına bağlanamaz. Alıcının menfaatine olan veya alıcının sözleşmede belirtilen süre içinde satış bedelini ödemediği durumlar hariç olmak üzere, kesinleşen ihalede satıştan imtina edilemez.
  • (6) İhalenin iptali durumunda, ihale platformunca gerekçeli iptal nedeni hakkında üyelere platform üzerinden bilgi verilir.
  • (7) Bu madde, işletmeler veya motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişiler arasında gerçekleştirilen ihaleler hakkında da uygulanır.
Antalya’da Yarın Okullar Tatil Edildi MİT Başkanıyla Ne Konuştuğunu Açıkladı Doğum Kontrol Hapı İçen Adam Güldürdü 3. Dünya Savaşına Hazır Olmalıyız İkinci El Arabada Pes Dedirten Dolandırıcılık DEM Partili İki İlçe Yöneticisi Tutuklandı