Ne kadar emekli maaşı alırım? Emeklilik maaşı hesaplamada fark yaratan kriterler

Ne zaman emekli olurum, ne kadar emekli maaşı alırım, emekli maaşımı yükseltmek için ne yapmalıyım? Emekli maaşı ile ilgili merak edilen tüm sorular yanıt buldu! İşte emekli maaşını yükseltme formülü…

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Türkiye’de milyonlarca çalışanın en büyük hayali emekli olabilmek. Milyonlarca kişinin merak ettiği “Emekli olduğumda ne kadar maaş alacağım?” sorusu gündemden düşmüyor. Bu soru, SGK’nın ilgili mevzuatlarına göre yanıtlanabilir. Dolayısıyla mevzuatta değişiklik yapıldığı zaman emekli maaşı hesaplama yöntemi de otomatikman değişiyor. Pek çok kişinin merak ettiği emekli maaşını yükseltmek için yapılması gerekenler de dikkatlerden kaçmıyor. 80’li ve 90’lı yılların başında işe giren SSK’lıların bir kısmı için emeklilik günleri yaklaştı. Bu kişilerin emekli maaşları hesaplanırken 3 ayrı döneme dikkat ediliyor.

Emekli Olunca Ne Kadar Maaş Alırım?

SGK mevzuatları biraz karmaşık olsa da kişinin işe başladığı tarihe göre emekli maaşı hesabı yapılıyor. Emeklilik maaşını belirleyen parametrelere göre emekli olduğunuzda alacağınız maaşı kesin olarak bilemeseniz bile aşağı yukarı tahmin edebilirsiniz. Bu süreçte sigortalı çalışanların meslekleri, iş yerlerinin durumu, aylık kazançları, çalışma süreleri ve işe ara verip vermemiş olmaları gibi kriterlere dikkat ediliyor. Her çalışana göre farklı tutarlarda emekli maaşı çıkıyor. Hatta aynı iş yerinde aynı koşullarda çalışmış ancak farklı tarihlerde emekli olmuş kişilerin bile maaş tutarları farklılık gösterebiliyor.

Emeklilik Maaşı Hesaplamada Etkili Formüller

1999 yılına kadar olan süreye bakıldığında aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi için yüzde 76 oluyor. 3600 günden emekli olmak isteyenler için aylık bağlama oranı yüzde 70 alınıyor. 1999 ile 2008 tarihleri arasındaki sigortalı çalışanlar için sistem değişiyor ve 25 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 621’e çıkıyor.

Ekim 2008’den sonra sigortalı olanlarda SGK tek bir çatı altında toplandığı için 25 yılda aylık bağlama oranı yüzde 50’ye kadar iniyor. Bu hesaplamaya bakıldığında 2008 Ekim’den sonra emekli olanlar için emekli maaşı düşük seviyede kalabiliyor. Öte yandan aylık bağlama oranları yüksek olduğu için 1999’dan önceki dönemde çalışan günü daha çok olan daha yüksek emekli maaşı alıyor.