Merkez Bankası'ndan sert hamle: Faiz oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi

Merkez Bankası, faizleri yüzde 30’a çıkardı. Bu karar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve geldikten sonra faiz indirimlerine son vermesinin ardından geldi. Merkez Bankası, son 3 ayda toplamda yüzde 16,5 oranında faiz artırımı yapmıştı. Karar metninde, enflasyonun temmuz-ağustos döneminde beklentilerin üzerinde seyrettiği ve Türk Lirası mevduat payını artırmaya yönelik tedbirlerin güçlendirildiği vurgulandı. Detayla haberimizde...

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 30’a çıkardı Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın göreve gelmesinin ardından faiz indirimlerine son veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltti. Karar metninde, enflasyonun temmuz-ağustos döneminde beklentilerin üzerinde seyrettiği ve Türk Lirası mevduat payını artırmaya yönelik tedbirlerin güçlendirildiği vurgulandı.

Merkez Bankası, son 3 PPK toplantısında toplamda yüzde 16,5 oranında faiz artırımına gitmişti. Politika faizi, Haziran ayında 650 baz puanlık artışla yüzde 15’e, Temmuz ayında 250 baz puanlık artışla yüzde 17,50’ye çıkarılmıştı. Ağustos ayında ise piyasa beklentilerinin aksine 750 baz puanlık sert bir artışla yüzde 25’e yükseltilmişti.

Eylül ayı toplantısında ise piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 25 olan politika faizi, yüzde 30’a çıkarıldı.

Kararda, enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında öngörülerin üzerinde gerçekleştiği ifade edilerek, “Yurt içi talebin güçlü seyri ve hizmet fiyatlarının katılığı sürerken, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyonda ek yukarı yönlü baskı yaratmaktadır. Bu faktörler, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’nda (Rapor) belirtilen tahmin aralığının üst sınırına yakın bir düzeyde gerçekleşeceğine işaret etmektedir” denildi.

“Enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma sürecek” Kararda, şöyle devam edildi: "Kurul, en kısa sürede dezenflasyonu sağlamak, enflasyon beklentilerini çıpalamak ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı önlemek için parasal sıkılaştırma sürecine devam etme kararı almıştır.

Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında tahminlerin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talebin güçlü seyri ve hizmet fiyatlarının katılığı sürerken, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyonda ek yukarı yönlü baskı yaratmaktadır. Bu faktörler, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’nda (Rapor) belirtilen tahmin aralığının üst sınırına yakın bir düzeyde gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Son zamanlarda etkisini gösteren ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin de enflasyona önemli ölçüde yansıdığı ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı öngörülmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki yörünge ile uyumlu şekilde gerçekleştirmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına olumlu katkısı ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması fiyat istikrarına güçlü destek sağlayacaktır.

“Politika faizi, enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine indirecek şekilde belirlenecektir” Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine indirecek parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirlenecektir. Enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma zamanında ve ölçüsünde kademeli olarak sürdürülecektir."

Antalya’da Yarın Okullar Tatil Edildi MİT Başkanıyla Ne Konuştuğunu Açıkladı Doğum Kontrol Hapı İçen Adam Güldürdü 3. Dünya Savaşına Hazır Olmalıyız İkinci El Arabada Pes Dedirten Dolandırıcılık DEM Partili İki İlçe Yöneticisi Tutuklandı