Kuraklık felaketi kapıda: Barajı'nın doluluk oranı 4 milyon metreküpe kadar düştü! O ilçede çeşmeler ücretli oldu!

Son zamanlarda yaşanan aşırı sıcaklar barajlardaki su seviyelerinden ciddi düşüş getirdi. Birçok ilde baraj suları kritik seviyede. Baraj seviyesindeki suların azalması bazı il ve ilçelerde önlem almaya sevk etti. Bir ilçede su kullanımına kısıtlama getirilirken parklarda yer alan sebiller, ücretli hale getirildi. Vatandaşlar, daha önce bedava doldurdukları içme suyunu artık çeşmelere takılan otomatlara madeni para atarak bidonları doldurmaya başladı.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Kurak geçen yaz ayları, barajlardaki su seviyesinin kritik noktaya gelmesine neden oldu. Bir ilçede su kullanımına kısıtlama getirilirken parklarda yer alan sebiller, ücretli hale getirildi. Vatandaşlar, çeşmelere takılan otomatlara madeni para atarak bidonları doldurmaya başladı. İşte detaylar...

Edirne'nin 65 bin nüfuslu Keşan'a içme suyu sağlayan 56 milyon metreküp kapasiteli Kadıköy Barajı'nın doluluk oranı 4 milyon metreküpe kadar düştü.

Susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalınması üzerine Keşan Belediyesi, Aşağı Zaferiye Mahallesi'nde 2019 yılında hizmete aldığı Su Parkı içerisinde yer alan ve Kumdere mevkisindeki kuyulardan gelen suyun basıldığı 4 çeşme ücretli hale getirildi. Su israfının önüne geçilmesi için yapılan uygulama kapsamında, çeşmelere para makineleri konuldu.

"KEŞAN DIŞINDAN İŞLETMELER SU ALIYOR"

Keşan Belediyesi'nden yapılan açıklamada, vatandaşların içme suyu ihtiyacını karşılayan kaynaklardan biri olan Su Parkı'ndaki Terfi-3 birimi bahçesinde bulunan çeşmelerden son dönemde özellikle şehir dışından gelen ticari işletmelerin yüzlerce bidonla, hatta tankerlerle su almalarının engellenmesi ve su israfının önüne geçilmesi için önlem alındığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Özellikle son zamanlarda çeşmeden alınan sularla, arabaların yıkandığı şikayetleri geldiği gibi, onlarca bidon su alınarak ticari amaca hizmet etmek üzere kullanıldığını da öğrendik. Tankerlerle su alınarak taşındığını ve içmek için değil ticari amaç için israf edildiğini tespit ettik.

Bu noktada, gereken önlemleri almak için suyu ücretli yapma kararını aldık. Bu ücreti sembolik olarak 1 lira ile sınırladık. Kâr etme amacımız yoktur, uygulama tamamen suyun kötüye kullanımını önlemek içindir. Çeşmemizden toplanan gelirleri de KİSEV aracılığı ile ihtiyacı olan öğrencilerimize eğitim desteği olarak aktaracağız.

Ülkemizde olduğu gibi Keşan'ımızda da tükenen su kaynaklarımıza dikkat çekmek için oldukça büyük bir kampanya başlatarak vatandaşlarımızı su tasarrufuna çağırmıştık. Her damlası değerli olan su kaynaklarımızın dikkatli kullanılması konusunda vatandaşlarımızı uyarmaya devam ediyoruz.

Zabıta ekiplerimiz sokak sokak gezerek, halı, araç ve bahçe yıkayarak su israfı yapan ev ve iş yerlerine uyarılarda bulunuyor. Çağrımıza cevap vererek, su tasarrufu konusunda bizlere yardımcı olan vatandaşlarımıza teşekkür ederiz."

Çeşmelerden su alan vatandaşlar ise uygulamadan memnun olduklarını, suyun israf olmayacağını ve toplanacak paraların öğrencilere burs olarak dönmesini olumlu karşıladıklarını söyledi.