Kulağıma Su Kaçtı, Ne Yapmalıyım?
Kulağa su kaçması nedir ? Kulağa su kaçması durumunda neler yapılmalıdır? Kulağa su kaçması belirtileri nelerdir? Bunlar ve daha detaylı bilgilere haberimizden erişebilirsiniz.
Abone olKulağa su kaçma sorunu, özellikle yaz mevsiminde denize ya da havuza giren pek çok kişinin başına gelen problemler arasındadır. Kulağa su kaçmasının en önemli sebebi yüzmek olarak bilinse de duş almak veya su şakasına maruz kalmak gibi durumlar da neden olabilir. Kulak kiri olarak bilinen serumen isimli madde suyun kulağa kaçmasını engeller. Ancak bazı durumlarda su kulağın derinliklerine kaçarak burada birikebilir. Bu durumda kulağa su kaçması halinde bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Kulağa Su Kaçarsa Ne Olur?
Kulağa su kaçması halinde kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkilenebilir. Kulağa su kaçması işitme veya ağrı gibi bazı problemlere yol açabilir. Bununla birlikte kulak enfeksiyonlara karşı çeşitli savunma mekanizmalarına sahip olsa bile kaçan su iltihaplanma riskini artırır. Kulağa kaçan suyun miktarına bağlı olarak kulak kanalında çizik veya yaralanmalar görülebilir. Ayrıca bazı ürünlere karşı alerjik reaksiyon görülmesi söz konusu olabilir. Dış kulak iltihabı olmamak için kulağa su kaçmasını engellemek ve kaçtığında da en kısa sürede müdahale etmek faydalı olacaktır.
Kulağıma Su Kaçtığını Nasıl Anlarım?
Kulağa su kaçtığını anlamak için bazı belirtilere dikkat etmek gerekir. Kulağına su kaçan kişide görülen temel belirtilerden bazıları şunlardır:
- Kulakta meydana gelen dolgunluk hissi
- Çene kemiğine vuran gıdıklanma ya da ağrı
- Kulak çınlaması
- Kulakta kaşıntı
- Kulağın şişmesi veya kızarması
- Dış kulak çevresindeki cildin pullanarak kuruması
- Ateşlenme
- İşitme becerisinde ve duymada eksiklik
Kulağa Kaçan Su Nasıl Çıkarılır?
Kulağa kaçan suyun çıkarılması konusunda öncelikle panik yapılmaması ve çeşitli tedavi yöntemlerinden birinin uygulanması yeterli olabilir. Kulağa su kaçma sorununu geçirmek için şu yöntemlerden birini denemeniz faydalı olabilir:
- Kulak memesini hafifçe çekip sallamak
- Yan yatmak
- Başı sağa sola sallamak
- Kulağa birkaç damla su damlatmak
- Suyun kaçtığı kulak yere bakacak şekilde zıplayıp sekmek
Bu yöntemler kulağa kaçan suyun kısa sürede çıkmasını sağlayan temel hareketler arasında yer alır. Kulağa su kaçması sorununu giderdikten sonra kulağa yeniden su kaçmasını önlemek için çeşitli önlemler alınması gerekebilir.