Kuduz nedir, insanlara nasıl bulaşır? Kuduzdan korunma yolları nelerdir? Meğerse kuduz için...

Genellikle kuduz bir hayvanın ısırması sonucu ortaya çıkan kuduzdan korunmak bilim insanlarına göre mümkün. Bu bağlamda doktorların sık sık uyarıda bulunduğu kuduza karşı birtakım önlemler almak hayat kurtarabiliyor.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Hayvanlarda huy ve hareket değişimi, korkaklık ya da aşırı sinirlilik veyahut saldırganlık gibi belirtilerle; insanlarda ise ısırılan vücut bölgesinde duyu değişikliği ve felç gibi belirtiler ile ortaya çıkan kuduz hastalığının fark edilebilir pek çok belirtisi sıralanabiliyor. Ölümcül bir hastalık olması nedeniyle kuduzu hafife almamak ve bu hastalığa karşı önlem almakta fayda bulunuyor.

Hayvanlarda genellikle şiddetli ısırma isteği ile kendisini belli eden kuduz hastalığı, insanlarda; yutma güçlüğü, sudan korkma, bilinç kaybı, kasılmalar ya da kaygı bozuklukları gibi belirgin ve belirsiz birtakım göstergeler ile var oluyor. Kuduz hastalığından korunmak için pek çok mevut iken; bu yolları adım adım takip etmek, ölüm riskinden kurtulmanın önemli bir parçasını oluşturuyor.

KUDUZ NEDİR, İNSANLARA NASIL BULAŞIR?

İnsan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren ve hayvanlardan insanlara buluşarak ilerlemesi nedeniyle ‘zoonotik hastalıklar’ arasında yer alan kuduz, bir hayvanın insanı ısırması ya da tırmalaması yoluyla bulaşabildiği gibi hayvanın salyasının sıyrık deri, göz, ağız ya da burna temas etmesi üzerine de bulaşabiliyor. Etinin ve sütünün çiğ olarak tüketilmesi ile de buluşan kuduz hastalığı köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlardan bulaşabildiği gibi; kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlardan da insanlara geçebiliyor.

Kedi ve köpeklerde hayvanın 10 gün gözlemi önerilir. Kedi ve köpek dışındaki hayvanlarda ise gözlem önerilmez.

KUDUZDAN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Ölümle sonuçlanan bir hastalık olması nedeniyle kuduz olduğundan şüphelenin kişinin her şeyden önce bir uzmana başvurması ve 10 gün boyunca kendisini ısıran ya da bulaşı getiren kedi veya köpeği gözlem altında tutması gerekiyor. Bunun yanı sıra kuduzdan korunmanın da birtakım yolları bulunuyor. Yara veya ısırık bölgesinin bol su ile iyice temizlendikten sonra alkol ya da alkollü bir antibakteriyel ile temizlenmesini öneren uzmanlar, aynı zamanda aşılanma takviminin takip edilmesini tavsiye ediyor. Hayvanların kontrollü ve aşılı bir şekilde tutulması da kuduza hiç yol açmadan bu hastalıktan kurtulmanın yöntemleri arasında yer alıyor. Öte yandan uzmanlar, bilhassa neden öldüğü bilinmeyen hayvanlara yaklaşmamayı ve yetkililerden yardım almayı da kuduzdan korunma yolları arasında öneriyor.

Antalya’da Yarın Okullar Tatil Edildi MİT Başkanıyla Ne Konuştuğunu Açıkladı Doğum Kontrol Hapı İçen Adam Güldürdü 3. Dünya Savaşına Hazır Olmalıyız İkinci El Arabada Pes Dedirten Dolandırıcılık DEM Partili İki İlçe Yöneticisi Tutuklandı