Kredi kartı ve banka kartı sahipleri haklı çıktı: Yargıtay’dan emsal nitelikte tazminat kararı
Kredi kartının çalınması sonucu hesabından 10 bin TL’den fazla para çekilen bir tüketici, Tüketici Hakem Heyeti’nden yardım istedi. Ancak heyet, tüketicinin ‘kartlarını özenle koruma sorumluluğunu yerine getirmediği’ gerekçesiyle kusurlu bulundu. Tüketici bu karara itiraz ederek mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise tüketicinin lehine karar verdi ve bankayı tazminat ödemeye mahkum etti. İşte olayla ilgili detaylar…
Abone olAkdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan doktor E.B.Ç.'nin cüzdanı, 28 Temmuz 2022 tarihinde muayene odasındaki dolabından çalındı.
Cüzdanının çalındığını fark eden doktor, polise haber verdi. Hesaplarını kontrol eden E.B.Ç, kredi ve banka kartlarından toplam 10 bin 450 TL’nin çekildiğini gördü.
Sabah’ta yer alan habere göre, mağdur, bankasına başvurarak kartlarının iptal edilmesini ve zararının karşılanmasını istedi.
Polis ekipleri, hastanenin güvenlik kameralarını inceledi. Hırsızlık şüphelisinin M.A. olduğunu tespit etti. Şüphelinin, aynı suçtan dolayı Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olduğu ortaya çıktı.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BANKAYI, MAHKEME KART SAHİBİNİ HAKLI BULDU
Mağdur E.B.Ç., bankanın zararın karşılanmasını reddetmesi üzerine Antalya Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdu.
Heyet, başvuruyu inceledi ve ‘para çekme işleminin şifre kullanılarak yapıldığı’ ve ‘bankanın işlemlerde kusuru olmadığı’ gerekçeleriyle doktorun aleyhine karar verdi.
Bunun üzerine E.B.Ç. avukatı aracılığıyla Antalya 2. Tüketici Mahkemesi’nde banka aleyhine dava açtı.
Banka savunmasında, kartın çip kısmının okutularak ve şifreyle doğrulanarak para çekildiğini belirterek, ‘davacının, kartı ve karta ait güvenlik bilgilerini güvende tutma konusunda ağır ihlali bulunduğunu’ iddia etti ve davanın reddini talep etti.
BANKA KUSURLU BULUNDU, TAZMİNATA MAHKUM EDİLDİ
Mahkemenin atadığı bilirkişinin raporunda ise davacının kartlarını özenle koruma sorumluluğunu yerine getirmede ihmalkar davrandığı kaydedildi.
Bankanın şifrelerin nasıl ele geçirildiğini açıklığa kavuşturamadığı aktarılan raporda, para çekme işlemlerinin müşteriye herhangi bir mesaj veya e-posta yoluyla bildirilmediğinin tespit edildiği vurgulandı.
Mahkeme, kartlara ait şifrelerin E.B.Ç.'nin kusuruyla ele geçirildiğine yönelik bir ispat belgesi sunulamadığından ve yapılan işlemlerle ilgili bilgilendirme mesajı gönderilmediğinden Tüketici Hakem Heyeti’nin kararının iptaline hükmetti.
Mahkeme, 10 bin 450 TL’nin yasal faiziyle bankadan alınarak davacıya verilmesine karar verdi.