Karadeniz Bölgesinde kahverengi kokarca böceği sorunu büyüyor: Devletten yardım talebi
Karadeniz bölgesinde tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca böceği istilası büyüyor. Bu böcekler Çin’den Avrupa ve Amerika’ya yayılmış durumda. Yerel halk bu istilacı böceklerle mücadele etmek için devletten yardım bekliyor. Uzmanlar ise biyolojik yöntemlerin en etkili çözüm olduğunu belirtiyor.
Abone olKahverengi Kokarca Böceği Karadeniz’i Tehdit Ediyor Karadeniz bölgesinde fındık, mısır, fasulye ve böğürtlen gibi tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca böceği istilası büyüyor. Bu böceklerin ana vatanı Çin olup, Avrupa ve Amerika’ya da yayılmış durumda. Yerel halk bu istilacı böceklerle mücadele etmek için çözüm bekliyor.
BÖLGEDE BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANIYOR
Kahverengi kokarca böceği, son yıllarda Karadeniz bölgesinde görülmeye başlayan ve tarım ürünlerine ciddi zararlar veren bir haşere türüdür. Bu böcekler, bitkilerin suyunu emerek beslenir ve bitkilerde nekroz, çukurluk, tohum kaybı ve hastalık bulaşması gibi sorunlara yol açar. Özellikle fındık üreticileri bu böceklerden şikayetçi olup, mahsullerinin büyük bir kısmını kaybettiklerini belirtiyorlar.
BÖCEKLER EVLERE DE GİRİYOR
Kahverengi kokarca böceği sadece tarım alanlarında değil, ev ve ahır gibi kapalı ortamlarda da yaşayabiliyor. Kışın evlere giren bu böcekler, öldürüldüklerinde veya rahatsız edildiklerinde kötü bir koku salgılıyorlar. Bu koku hem insanları rahatsız ediyor hem de insan sağlığına zarar verebiliyor. Kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakası bildirilmiştir.
BÖLGE HALKI ÇÖZÜM BEKLİYOR
Karadeniz bölgesindeki yerel halk, bu istilacı böceklerle mücadele etmek için devletten yardım bekliyor. Özellikle Artvin Borçka’da yaşayan 103 yaşındaki Naciye Aydın, “İlk defa mısır bahçemizde böyle bir verim kaybı yaşıyoruz. Köy hayatı şartları, köylülere dönmeye zorladı ancak istilacı böcekler bizi rahat bırakmıyor. Devlet büyüklerimizden bu konuya bir çözüm bulmalarını bekliyoruz” dedi. Uzmanlar ise bu böceklerle mücadele etmenin en iyi yolunun biyolojik yöntemler olduğunu belirtiyorlar. Bu yöntemler arasında kokarca böceğinin doğal düşmanları olan parazitoid sinek ve yaban arısı türleri bulunuyor.