Kanser Belirtileri Nelerdir? Kanser Nasıl Anlaşılır?

Kanser, vücudun herhangi bir bölgesindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve yayılması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kanser türleri ve görülme sıklıkları farklılık gösterir. Kanserde erken teşhis, tedavi başarısı ve yaşam kalitesi için çok önemlidir. Peki kanser belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Bu haberde, kanserin en yaygın belirtilerini ve bunların hangi kanser türlerine işaret edebileceğini sizler için derledik.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Kanser belirtileri kanser türüne, evresine, yerine ve kişiye göre değişebilir. Bazı kanserler hiçbir belirti vermeyebilir veya çok geç belirti verebilir. Bazı belirtiler ise sadece kansere özgü olmayabilir. Bu nedenle, vücudunuzda herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde panik yapmayın ama ihmal de etmeyin. Mutlaka ilgili uzmana başvurun ve gerekli tetkikleri yaptırın.

Kanserin en yaygın belirtileri şunlardır:

- Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) ve akciğer kanserinin ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır. Tümördeki kanser hücrelerinin metabolizmayı hızlandırması nedeniyle vücut daha hızlı kalori yakar, bu da ani kilo kaybına neden olur. Altta yatan bir kanser varsa bazı kişilerde kilo kayıplarına ek olarak mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir.

- Yüksek ateş: Yüksek ateş, kanser belirtileri içinde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birlikte belirgin hale gelir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Lösemi ve bazı lenfoma hastalarında olduğu gibi kemik iliğinin tümöral hücreler tarafından işgali sonucunda savunma hücrelerinin yapımı azalması ile ateş gelişebilir. Böbrek ve karaciğer tümörlerinde sıkça görüldüğü üzere tümör hücrelerinin salgıladığı veya tümör hücrelerine karşı gelişen savunma sisteminin aktivasyonu ile ateş oluşabilir

- Kronik halsizlik: Kronik halsizlik, kanserin en sık rastlanan belirtilerinden biridir. Halsizlik, vücudun enerji kaybetmesi veya enfeksiyonla mücadele etmesi sonucu ortaya çıkabilir. Kanser hücreleri, vücudun besinlerini tüketir ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da kişide bitkinlik, yorgunluk ve güçsüzlük hissi yaratır. Halsizlik, kanserin ilerlemesiyle birlikte daha da artabilir.

- Güçlü ağrılar: Ağrı, vücudun en sık verdiği uyarılardan biridir. Ağrı, birçok nedenden oluşabilir. Bu nedenlerden biri de kanserdir. Örneğin omuz veya göğüs ağrısı akciğer kanserinin belirtisi olabilir. Karın ağrısına son zamanlarda oluşmuş ve eşlik eden iştahsızlık, kilo kaybı varsa pankreas, safra yolları, mide, bağırsak gibi gastrointestinal sistem kanserlerinin ön belirtileri arasında yer alır. Kanserin olduğu organ bölgesinde ağrı ve değişiklikler de olabilir.

- Meme, koltukaltı ve ya vücudun başka bölümlerinde hissedilen sert ve hareketsiz kitleler:

Meme kanseri belirtileri arasında en sık görüleni memede ele gelen kitledir. Bu kitle genellikle ağrısızdır ve hareket ettirilemez. Meme kanseri dışında koltuk altında veya vücudun başka bölgelerinde de kitle oluşabilir. Bu kitleler lenfoma, kemik veya yumuşak doku tümörleri gibi kanser türlerinin işareti olabilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

- Ciltteki, özellikle ben ve siğillerde değişiklikler: Cilt kanseri belirtileri arasında ciltte renk, şekil veya boyut değişikliği olan ben veya siğiller bulunur. Bu değişiklikler genellikle yavaş ilerler ve ağrı vermez. Cilt kanseri riski olan kişiler düzenli olarak cilt muayenesi yaptırmalı ve şüpheli lezyonları dermatoloji uzmanına göstermelidir.

- Ağızda diş etlerinde yoğun kanamalar: Ağızda diş etlerinde yoğun kanamalar ağız kanserinin belirtileri arasındadır. Ağız kanseri genellikle dilde, diş etlerinde, yanak içinde veya damakta görülür. Ağız kanseri riski olan kişiler sigara içmemeli, alkol kullanmamalı ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmelidir.

- Balgamda kan gelmesi ve kronik öksürük: Balgamda kan gelmesi ve kronik öksürük akciğer kanserinin belirtileri arasındadır. Akciğer kanseri riski olan kişiler sigara içmemeli, pasif içicilikten kaçınmalı ve göğüs röntgeni yaptırmalıdır.

Kanser belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? sorusunun cevabını bu haberde sizin için anlattık. Unutmayın ki bu belirtiler her zaman kansere işaret etmeyebilir. Ancak vücudunuzda herhangi bir değişiklik fark ettiğinizde mutlaka doktora başvurun. Erken teşhis hayat kurtarır.

Kalben Erkek Oldu Ümit Özlale’nin Yeni Partisi Belli Oldu Ahmet Çakar’dan F.Bahçe’yi Kızdıracak Sözler Fenerbahçe Evinde 3 Puanı 3 Golle Aldı Türkiye’den İsrail’e Tanker Gidiyor mu? İletişim Başkanlığı DMM Açıkladı Beşiktaş’ın Galibiyet Hasreti 5 Maça Çıktı