Kan grubuna göre beslenmenin sağlıklı yaşamın sırrı olduğu açıklandı! Peki hangi kan grubu nasıl beslenmeli?

Kan grubuna göre beslenme, kan gruplarına uygun yiyecekler tüketerek sağlıklı yaşamayı amaçlayan bir teoridir. Kan grubuna göre beslenme listesi, her kan grubu için farklı yiyecekler içermektedir. Peki hangi kan grubu nasıl beslenmeli? işte cevabı...

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Kan grubuna göre beslenme, son yıllarda popüler olan ve sağlıklı yaşam için kan gruplarına uygun yiyecekler tüketmeyi savunan bir teoridir. Bu teoriye göre kan grubuyla uyumsuz beslenmek, kan hücrelerinin kümelenmesine ve çeşitli hastalıklara neden olabilir. Peki, kan grubuna göre beslenme gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlar bu konuda ne diyor? Kan grubuna göre beslenme listesi nasıl olmalı? Bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir?

Kan grubuna göre beslenme, 1996 yılında naturopatik bir doktor olan Peter D’Adamo tarafından geliştirilen bir teoridir. D’Adamo, “Eat Right 4 Your Type” adlı kitabında, insanların kan gruplarına bağlı olarak çeşitli yiyeceklere tepki verdiğini ve daha sağlıklı, daha uzun yaşayabilmek ve ideal kiloya ulaşabilmek için kan gruplarına göre beslenmek gerektiğini savunur1. Kan grubu diyetinde dört farklı kan türü (0, A, B ve AB) doğru beslenme ve egzersiz planını belirlemek için temel alınır. Kan grubunuzun rh+ ya da rh- olmasının bir önemi yoktur. Diyette ayrıca kan grubundan bağımsız olarak işlenmiş gıdaların tüketiminin en aza indirilmesi hedeflenir.

Kan Grubuna Göre Beslenmenin Bilimsel Dayanağı Var mı?

Kan grubuna göre beslenmenin henüz bilimsel olarak kanıtlanmış bir dayanağı yoktur. Bu teorinin temel aldığı iddialardan biri, kan grubuyla uyumsuz beslenmenin aglütinasyon adı verilen kan hücresi kümelenmesine neden olabileceği ve bu durumun da kalp, böbrek hastalığı veya kanser gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğidir. Ancak yapılan araştırmalar, kan grubu diyetinin aglütinasyonu önlemede veya azaltmada etkili olmadığını göstermiştir3. Ayrıca teoriye göre kan grubumuz ve yiyecekleri sindirme yeteneğimiz birbiriyle bağlantılıdır. Ancak bu iddia da bilimsel olarak desteklenmemektedir4. Kan grubu diyetinin kilo vermeye yardımcı olduğu da yeterince kanıtlanmamıştır5. Bu nedenle özellikle diyabet, kalp hastalığı ya da farklı bir kronik hastalığınız varsa öncesinde mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi Nasıl Olmalı?

Kan grubuna göre beslenme listesi, her kan grubu için farklı yiyecekler içermektedir. Teoriye göre her kan grubunun yemesi veya yememesi gereken yiyecekler şöyle sıralanabilir:

0 kan grubu: Et, balık, tavuk, kuzu, kırmızı et, karaciğer, böbrek, ıspanak, brokoli, kereviz, lahana, soğan, sarımsak, zeytin, kırmızı biber, kereviz, maydanoz, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, kereviz yaprağı, kereviz sapı, kereviz tohumu, kereviz kökü, incir, kiraz, üzüm ve karpuz gibi daha çok yaz aylarında çıkan meyveler yemeleri tavsiye edilir. Buğday, mısır, fasulye, mercimek, lahana turşusu, süt ve süt ürünleri gibi yiyeceklerden uzak durmaları gerekir.

A kan grubu: Balık (levrek, alabalık, sardalye, uskumru gibi), zeytinyağı, keten tohumu yağı, mantar, soya, yeşil yapraklı sebzeler, yerelması, havuç, sarımsak, soğan, balkabağı, şalgam, kırmızı ve yeşil mercimek, soya fasulyesi, esmer buğday, kabak çekirdeği, yer fıstığı, kuru üzüm, erik, kayısı, kiraz, incir, ananas, greyfurt, limon, zencefil, hardal, kahve, yeşil çay, papatya çayı, kuşburnu çayı gibi yiyecekler yemeleri önerilir. Et, süt ve süt ürünleri, mısır, patates, domates, portakal gibi yiyeceklerden kaçınmaları gerekir.

B kan grubu: Süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, kefir), kuzu ve koyun eti, tavşan eti, geyik eti, dilbalığı, uskumru, mezgit, zeytinyağı, kuru fasulye, yulaf kepeği, pirinç, pancar, havuç, tüm lahana türleri, karnabahar, patlıcan, maydanoz, patates, üzüm, ananas, kırmızıbiber, köri, zencefil, yeşil çay, adaçayı, kuşburnu çayı nane çayı gibi yiyecekler yemeleri uygun olur. Tavuk eti,domuz eti,deniz ürünleri,mısır,buğday,fındık,fıstık,susam,ayçiçeği çekirdeği gibi yiyeceklerden uzak durmaları tavsiye edilir.

AB kan grubu: Balık (somon, ton balığı, alabalık, levrek gibi),hindi eti, tavuk eti, yoğurt, kefir, peynir, zeytinyağı, soya fasulyesi, tofu, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, havuç, sarımsak, patlıcan, ananas, üzüm, kiraz, greyfurt gibi yiyecekler yemeleri faydalı olur. Kırmızı et, domuz eti, mısır, fasulye, buğday unu, portakal suyu gibi yiyeceklerden kaçınmaları gerekir.

Kan grubuna göre beslenme teorisi son yıllarda popüler olan ve sağlıklı yaşam için kan gruplarına uygun yiyecekler tüketmeyi savunan bir teoridir. Ancak bu teorinin bilimsel bir dayanağı yoktur ve herhangi bir kronik hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan uygulamamanız gerekir. Kan grubuna göre beslenme listesi nasıl olmalı sorusunun cevabını haberimizde paylaştık.

Kalben Erkek Oldu Ümit Özlale’nin Yeni Partisi Belli Oldu Ahmet Çakar’dan F.Bahçe’yi Kızdıracak Sözler Fenerbahçe Evinde 3 Puanı 3 Golle Aldı Türkiye’den İsrail’e Tanker Gidiyor mu? İletişim Başkanlığı DMM Açıkladı Beşiktaş’ın Galibiyet Hasreti 5 Maça Çıktı