İstanbul’da zehirli sivrisinek alarmı verildi: Çocuklar tehlike altında!
Yaz aylarının gelmesi ile beraber çoğalan sivrisinekler hastalığında habercisi oluyor. Çok sayıda farklı insan grubunu bir araya getiren ve metropol şehir olarak anılan İstanbul'da son dönemde Aedes adı verilen bir sivrisinek türüne rastlandı. Bu sivrisineğin Zika virüsü bulaştırdığı iddia ediliyor. Yapılan rutin ilaçlamaların yeterli olmadığı araştırmacılar tarafından söylenirken alınması gereken önlemlere de değinildi.
Abone olİstanbul'da karşılaşılan yeni sivrisinek türü üzerine Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Kenan Midilli bu yeni türün çok sayıda hastalığa taşıyıcılık yaptığını ve ısırma aşamasında insanlara bu hastalıkları bulaştırdığını ifade etti. Durumun ciddiyeti ise İstanbul'da Avcılar bölgesi Yeşilkent Mahallesi'nde yükselen sesler ile fark edildi.
MAHALLE AYAĞA KALKTI YARDIM İSTEDİ!
Geçtiğimiz günlerde sivrisinek sayılarındaki artış dikkatleri çekti. İstanbul'un Avcılar bölgesinde Yeşilkent Mahallesi sakinleri bu durumdan şikayetçi oldu. Yakında bir dere olduğunu muhtemelen bu dereden kaynaklı olarak sivrisineklerin çoğaldığını ifade etti. Sineklerin soktuğu çocuklarda ise kaşınma süreci sonrasında büyük yaralanmalar oluşuyor. Özellikle çocukların kol ve bacaklarında oluşan yaralar sonrasında mahalleliler yetkililere seslendi. Bu durum için bir çözüm talebinde bulundu.
İLAÇLAMA YETERLİ GELMİYOR!
Şikayetler sonrasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Başkanlık yapan Profesör Doktor Kenan Midilli bu sineklerin Aedes ve Culex isimli türler olduğunu ifade etti. Klasik ilaçlama yöntemlerinin bu seviyedeki sineklerde etkili olmadığı söyleniyor.
Profesör Doktor Kenan Midilli: “Bu sinek türündeki yayılımın nedeni iklim değişikliğidir. Bu sivrisinekler insanları sokarken hastalıkta bulaştırıyor. İstanbul'da Bunun iki önemli cinsine rastlanıldı. Bunlardan ilki Culex: Batı Nil ateşi adı verilen hastalığın yayılmasına etki ediyor. Türkiye'de vakalar 2020 yılından beri gözükmüyordu. Her ne kadar insanlara bulaştırsalar da insanlar arası bulaşma riski bulunmuyor. Bulguları arasında ise gribal enfeksiyon belirtileri görülüyor. Hastalık zamanla kendi kendine iyileşiyor.”
“UZUN VADELİ ÖNLEMLER ALINMALI!”
Aedes türü sivrisinekler ise yaygın olarak daha çok Asya ve Afrika'da yer alıyor. Zika virüsü bulaştırıyor. Klasik sinek ilaç ilaçlama teknikleri uzun vadede başarılı gözükmüyor. Farklı yöntemlerin de kullanılması gerekiyor. Genellikle yumurtalarını su birikintilerine bırakarak çoğalıyorlar. Bu nedenle su birikintilerinin ortadan kaldırılması bir çözüm olabilir. Özellikle araba lastikleri içerisinde kalan suları ve saksı dibindeki suları çoğalma alanı olarak kullanabiliyor. Bu nedenle su birikintisi olan yerleri kurutmaya daha çok özen göstermek gerekiyor” dedi.