İnsanlar Akın Akın Gidiyor! İstanbul, Kilis, Samsun, Ankara Türkiye’nin Her Noktasından Akın Başladı. Tersine Göç Sürüyor.
İstanbul öncülüğünde Ardahan, Kilis, Uşak, Ankara ve Samsun gibi şehirlerde yaşayan insanlar, şehirlerini terk etmeye yöneliyorlar. Ancak, dikkat çeken bir nokta olarak, bu sefer rota İzmir veya Antalya değil. Tersine göç eğilimi, resmi istatistiklere göre oldukça yüksek bir seviyeye ulaştı ve belirli bir ilimize büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Detaylar haberimizde...
Abone olİstanbul başta olmak üzere, Ardahan, Kilis, Uşak, Ankara ve Samsun gibi illerden gelenler, göç hareketi başlattı. İlginç bir şekilde, rotaları İzmir veya Antalya gibi güney illeri değil, aksine farklı bir il oldu. Bu tersine göç hareketiyle ilgili merak uyandıran bir durum ortaya çıktı. TÜİK'in paylaştığı istatistiklere göre, bu göç hareketinin sebebi adeta bir gizem haline geldi. İstatistikleri inceleyenler bile gördüklerine inanamadılar.
Türkiye’nin gözbebeği İstanbul başta olmak üzere Ankara gibi büyük şehirlerde resmen göç başladı. Tercih edilen il ise herkesi şaşırttı. TÜİK verileri tersten göçü gözler önüne serdi. Deprem korkusu, hayat pahalılığı gibi etkenler insanları yaşadıkları şehirlerden göçe zorladı. O ilimiz resmen göç patlaması yaşadı. Yakında 2. İstanbul olma yolunda
İSTANBULLU KAÇMAYA BAŞLADI! İLK TERCİH O İL
Karadeniz’in sevilen şehirlerinden biri olan Sinop, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yayınladığı göç verilerine göre İstanbul Ankara gibi şehirlerde dalga dalga tersine göç başladı. Tercih edilen il ise Sinop oldu. Karadeniz’in en uç kısmına akın başladı. Yayınlanan verilere göre; İstanbul’dan Sinop’a ise 6 bin 63 kişi göç ederek tarihi sayıya ulaştı. Resmi verilere göre, İstanbul’dan Sinop’a göç eden kişi sayısı 3 bin 300 1.432 kişiyle Samsun ve 688 kişiyle Ankara takip etti.
Sinop’a en az göç eden şehirler ise 12 kişiyle Tunceli, 15 kişiyle Kilis ve 16 kişiyle Aksaray yer aldı.
İŞSİZLİK, AİLE, DEPREM…
Göç etme nedenleri de belirlendi. Bu kapsamda, eğitim için göç edenlerin oranı yüzde 19,3, aile üyelerine bağlı olarak göç edenlerin oranı yüzde 18,7, yaşam koşullarını iyileştirmek ve daha iyi bir konuta sahip olmak için göç edenlerin oranı yüzde 17,0 ve yeni bir iş için göç edenlerin oranı yüzde 12 olarak belirtildi.
GÖÇÜN YÜZDE 52’Sİ KADIN YÜZDE 47’Sİ ERKEK
TÜİK verilerine göre; Türkiye genelinde 2007-2008 döneminde göç oranı yüzde 3,18 iken 2022 yılında bu oran yüzde 3, 27 olarak kaydedildi. 2022 yılında iller arası göç sayısı toplamda 2 milyon 791 bin 156 kişi olarak açıklandı. Bu nüfusun yüzde 47,9’u erkeklerden, yüzde 52,1’i ise kadınlardan oluştu.