Emeklinin Ocak 2024 zam formülü ortaya çıktı! Kök ve taban aylıkları bakın nasıl değişecek? Zam oranları hangi maaşa göre yansıtılıyor?

Ocak ayında emeklilerin kök aylıklarına yapılacak zamların yanı sıra, taban aylık ödemelerinde de bir artış öngörülüyor. Peki, Emeklilerin maaşlarına yapılacak zam nasıl hesaplanacak? İşte merak edilen detaylar...

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

2024 yılının ilk ayında emekli maaşlarına yapılacak zam ve refah payı, emeklilerin yüzünü güldürecek. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranında zam alacak. Hükümet, çıkan oranı yükselterek zamları artıracak. Bu yıl Ocak ve Temmuz aylarında olduğu gibi, emekli maaşlarına bir de refah payı eklenmesi bekleniyor. Refah payı, emekli maaşlarının yüzde 50’ye yakın artmasını sağlayacak. Ayrıca taban aylık ödemesinin de 10 bin liranın üzerine çıkarılması gündemde. Bu sayede, en düşük emekli maaşı da artacak.

Kök Maaş Nedir? Nasıl Görülür?

Emeklilerin çalışma hayatındaki kazançlarına ve primlerine göre hesaplanan tutara kök maaş deniyor. Bu maaşa her ay yüzde 4 oranında ek ödeme eklenip bankaya yatırılıyor. O yüzden bankaya yatan para değil, sizin için hesaplanan miktar emekli aylığınızı gösteriyor. Bunu e-Devlet’ten görmek mümkün. E-Devlet’te net maaş yazan bölüm sizin kök maaşınızı gösteriyor. Buna yüzde 4 ek ödeme ekleniyor, ayrıca ödeme taban maaşa da tamamlanıyor.

Zam Oranları Hangi Maaşa Yansıtılıyor?

Emeklinin aylığını taban aylık ödemesine tamamlamak için verilen sosyal destekler, maaşın içinde değil. Bu nedenle zamlar emeklinin gerçek yani kök aylığına yapılıyor. Yani kök aylığı 6 bin lira olup hesabına 7 bin 500 lira yatırılan emeklinin zammı 6 bin liraya yansıtılıyor. Örneğin; yüzde 50 artış yapılırsa bu emeklinin aylığı 9 bin liraya çıkıyor.

Refah Payı Nedir? Ocak Zammı Ne Kadar Bekleniyor?

Emeklilere her yıl Ocak ve Temmuz’da enflasyona bağlı zam yapılıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 aylık enflasyon oranında zam alırken, memur emeklilerine toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı veriliyor. Hükümet çıkan oranı yükselterek zamları artırıyor. Yasal düzenlemeyle eklenen bu ilave artış refah payını oluşturuyor. Zam oranı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 40, memur emeklilerinde yüzde 50 civarında bekleniyor. Refah payı ilavesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının yüzde 50’ye yakın artması bekleniyor.

Taban Aylık Nasıl Uygulanıyor? Nasıl Değişecek?

Özellikle pandemi döneminde başlayan uygulama, en düşük emekli maaşı ödemesini belirleme olarak gerçekleşiyor. Hükümet emeklilere ödenecek en düşük tutarı belirliyor. Şu anda bu rakam 7 bin 500 lira. Kök maaş yani asıl emekli maaşı bu tutarın altındaysa Hazine tarafından yapılan bir sosyal ödeme ile aylık ödemesi taban maaşa tamamlanıyor. Örneğin çalışma hayatındaki primlerine göre kök maaşı 6 bin lira olarak hesaplanan bir emekliye bin 500 lira destek yapılarak 7 bin 500 lira ödeniyor. Bu bin 500 lira bir aylık olarak değil bir sosyal destek olarak veriliyor. Ocak ayında taban maaşın yani en düşük emekli aylığı ödemesinin yeniden artırılması gündemde. Tutarın 10 bin liranın üzerine çıkacağı konuşuluyor. Yeni belirlenecek taban maaşın altında kök aylığı olan emeklilere ödenen para taban aylığa tamamlanacak.

  • Emekli maaşlarına ne zaman zam yapılacak?

  • Emekli maaşlarına her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zam yapılıyor.
  • Emekli maaşlarına refah payı ne demek?

  • Refah payı, emekli maaşlarına enflasyonun üzerinde yapılan ilave artışı ifade ediyor.
  • Emekli maaşlarının en düşüğü ne kadar olacak?

  • Emekli maaşlarının en düşüğü, Ocak ayında yapılacak zam ve refah payı ile birlikte 10 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor.
  • Emekli maaşımı nasıl öğrenebilirim?

  • Emekli maaşınızı e-Devlet’ten net maaş yazan bölümden öğrenebilirsiniz.
  • Emekli maaşımı nasıl artırabilirim?

  • Emekli maaşınızı artırmak için, çalışma hayatınızda daha fazla prim ödemeniz, daha yüksek kazanç bildirmeniz, daha uzun süre çalışmanız gerekiyor.
Antalya’da Yarın Okullar Tatil Edildi İstanbul’da Trafik Pik Yaptı Canlı Yayında ‘Barikat’ Kavgası: Abdulkadir Selvi ile İsmail Dükel Birbirine Girdi