Dünyaca ünlü deprem bilimci Le Pichon'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması

6 Şubat 2023 04.17'de Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin ardından 2 büyük deprem deprem bilimcilerini bölgeye sürükledi. Birçok deprem bilimcinin ilgi odağında asrın felaketinde şiddet büyüklüğü ve ilerleyen yıllarda yaşanması ihtimal tahminler paylaşıldı.

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Dünyaca ünlü deprem bilimci Le Pichon'dan korkutan İstanbul depremi açıklaması - Asrın felaketinde yaralar sarılmaya devam ediyor. Dünyaca ünlü farklı ülkelerden yer bilimcileri merakını gidermek ve alışılagelmişin dışında söylemlerden uzak kaçarak deprem bölgesinde yaşanan gelişmeleri ele aldı.

10 ilde etkili olan 41 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 13.5 milyon vatandaşı derinden etkileyen 7,6 ve 7,7 büyüklüğünde iki deprem sonrası birçok deprem bilimcinin ilgisi bölgeye yöneldi. 500 yıldır bekleyen fay hattında yaşanan enerji boşalması ani felaketin beraberinde getirdi.

Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Kahramanmaraş depremiyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. İlgisini bölgeye yönelten Pichon, yaptığı açıklamalarla felaketin boyutu öngörülemez büyüklükte diyerek yorumunu dile getirdi.

Görüşlerini paylaşan Pichon, Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olduğunu çalışmalarını 20 seneden fazla sürdürdüklerini söyledi. Türkiye'nin jeolojik olarak halen 'oluşum aşamasında' bir ülke olduğuna işaret etti. Bundan dolayı da çok fazla depremin yaşanacağını, ilerleyen dönemlerde fay hattının yoğun merkez haline geldiği bölgelerde yaşanacak kırılmalar ardından geniş çapta etkisi büyük felaketlerin olacağını belirtti.

Türkiye'de kuzey ve doğu olmak üzere iki büyük fay hattı ile 3 havza bulunuyor. Fay hattında yaşanan gerilmeler havzalar arasındaki boşluğun dolması ve oluşumun devam etmesi açısından peş peşe şiddet yoğunluğu yüksek depremlerin olduğunu aktarıldı.

'500 YIL SONRASI OLMASI GEREKEN DEPREM GERÇEKLEŞTİ'

Pichon, 500 yıl sonrası olması gereken depremin şimdi gerçekleştiğine vurgu yaparak, 'Anlamamız gereken çok basit iki şey var. Doğu Anadolu fayı üzerindeki 7,7'lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu. Bu ne demek? Bu fayın bahsettiğimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl gerekmesi demek. 1513'te Pazarcık’ta bir deprem olduğunu görüyoruz. Yani denebilir ki fay kırıldığında elastik olarak bu büyük hareket için gerekli enerji toplanmıştı ve 500 yıl sonrası olması gereken deprem gerçekleşti. Beklenen de buydu. Yani bu depremlerle birlikte bütün enerji boşaldı.' ifadelerini kullandı.

MARMARA'DA 7,6 DEPREMİ

Türkiye'nin batıya kaydığı, birinci depremde boşalan stresin ikinci depremi tetiklediği ardından öngörülemez ikinci felaketin şiddet yoğunluğu daha yüksek olduğu imkansızın gerçekleştiğini belirten Pichon, 'Unutmamak gerekiyor, yine de unutuyoruz. Geçmiştekinin aynısını yapıp, aynı yere aynı binaları inşa ediyoruz.' dedi.

İstanbul'da olası deprem felaketi hakkında Pichon, 'Marmara’dan 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Marmara için hasar yaratabilecek tsunamiler olacak.' diyerek İstanbul'da yaşanması ihtimal deprem hakkında görüşlerini belirtti.