Doğum Borçlanması Ne Kadar? Hesaplaması, Şartları

Doğum borçlanması ne kadar? Doğum borçlanması hesaplaması nasıl yapılır, şartları nelerdir? Doğum borçlanması hakkında tüm detaylar…

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

2022 yılı doğum borçlanması tutarı, borç tutarı = Belirlenen Günlük Kazanç x %32 x borçlanılacak gün sayısı, formülü ile hesaplanır.

1 Temmuz 2022 yılında asgari ücrete gelen zam ile doğum borçlanmalarında ödenmesi gereken günlük miktarda değişiklik yapıldı. Buna göre 01.01.2022 ile 30.06.2022 tarihleri arasında doğum borçlanması yapan bir kişinin ödemesi gereken günlük tutar 53,38 Türk lirası iken, 01.07.2022-31.12.2022 tarihleri arasında doğum borçlanması yapan kişinin ödemesi gereken tutar 69,02 Türk lirası olarak belirlendi.

Doğum borçlanması yapacak olan kişinin bir aylık ödemesi gereken tutar 2.070,72 Türk lirası, bir yıllık ödemesi gereken tutar ise 24.848,64 Türk lirası oldu.

Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması, kadınların doğum sebebi ile çalışma hayatında uzak kalması, bu nedenle emeklilik süresinin uzaması gibi durumları telafi eden bir hizmet borçlanması türüdür. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kişinin sigorta başlangıcından sonra dünyaya gelen çocukları için bu borçlanmayı yapabilmesidir. Doğum borçlanması yapmak isteyen kişinin sahip olduğu sigortalık statüsünün bir önemi yoktur.  Kişinin SSK, Bağ-Kur ya da Emekli sandığı üzerinden ödenmiş olan en az bir günlük prim süresi yeterlidir.

Doğum borçlanması 2008 yılında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlülüğe girmiştir. Bu kanuna göre en fazla üç çocuk için borçlanmak mümkün olurken, her çocuk için iki yıl borçlanma yapılabilmektedir.

Doğum Borçlanması Şartları Nedir?

Doğum borçlanması şartları şunlardır:

  • Hangi sigortalık statüsü olduğu fark etmeksizin doğum öncesinde ödenmiş prim borcunun olması

  • Çocuğun borçlanılacak süre boyunca hayatta olması

  • Doğumdan sonra iki yıl süre boyunca prim ödemesinin gerçekleşmemesi

Sosyal Güvenlik Kurumunun 1 Temmuz 2010 tarihinde yayınladığı tebliğden önce bu şartların içerisinde, işten ayrıldıktan 300 gün sonra doğum yapmış olması şartı da aranmaktaydı. Fakat bu tebliğden sonra bu şart kaldırıldı, işten ayrıldıktan herhangi bir zaman sonra doğum yapmış olması yeterli hale geldi.

Bu şartları sağlayan kadınlar altı yıla kadar borçlanma yapabilirler. Bu borçlanma ile kadınlar doğum sebebi ile uzak kaldıkları iş hayatındaki sürenin emeklilik yaşını etkilemesinin önüne geçildi.

Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması başvurusu e devlet üzerinden yapılabilirken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sitesinde yer alan borçlanma talep dilekçesinin doldurulması ve bu dilekçenin Kuruma gönderilmesi ile de yapılabilir.

Borçlanma talep dilekçesi doldurulurken ad, soyad, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının, kimlikte yer aldığı şekilde doldurulması önem taşımaktadır. Bu dilekçede yer alan ‘borçlanma miktarının hesabından seçilen günlük prime esas kazanç’ bölümü emeklilikte alınacak maaş miktarını etkilediğinden dikkatli doldurulmalıdır.

Borçlanma talep dilekçesini doldururken, iki yıl borçlanma yapabilmek için dilekçede yer alan ‘doğumdan sonra geçen süre’ kutusu işaretlenmelidir. Eğer gerekli olan emeklilik prim gün sayısı daha az ise yalnızca gerekli gün sayısı kadar borçlanma yapabilmek mümkündür.

Doğum Borçlanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Doğum borçlanmasında dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, bu borçlanmanın emekli yaşını geri çekmediğini bilmektir. Doğum borçlanması sadece prim gün sayısını olumlu etkiler. Kişi emekli olabilmek için yaşını doldurmak zorundadır.

Doğum borçlanmasında önemli olan bir diğer nokta ise borçlanma yapacak kişinin bebeği iki yılı tamamlamadan vefat etmişse, hayatta olduğu süre boyunca borçlanma yapılabilmektedir.

Asgari ücretin artması, doğum borçlanmalarında ödenecek miktarı doğrudan etkiliyor. 01.01.2022 ile 30.06.2022 tarihleri arasında doğum borçlanması yapan bir kişinin ödemesi gereken günlük tutar 53,38 Türk lirası iken, 01.07.2022-31.12.2022 tarihleri arasında doğum borçlanması yapan kişinin ödemesi gereken tutar 69,02 Türk lirasına yükseldi. Bu sebeple doğum borçlanmasını bekletmemek maaliyet açısından avantaj sağlıyor.

Doğum Borçlanmasında Hangi Çocuğa Öncelik Verilmeli?

Doğum borçlanması hangi çocuğa öncelik verileceği bazı durumlarda büyük önem taşıyor. Eğer kişi bütün çocukları için borçlanma yapmayacaksa 2000 yılından önce doğan çocuklara öncelik vermesi kişinin lehine olur. Çünkü 2000 yılından önce var olan prim gün sayısının fazla olması, kişi emekli olunca alacağı maaşın daha yüksek olması anlamına geliyor.

Doğum Borçlanmasının Faydası Nedir?

Doğum borçlanmasının faydası, iş hayatında yer alan fakat doğum sebebi ile işinden ayrılmış, uzun vadede emeklilik açısından sorunlar yaşayabilecek kadınların bu sorunları yaşamamasını sağlıyor. Bu sayede kişi çalışmadığı halde ödenmiş prim günü elde ediyor. Borçlanmada, üst limit 720 gün olmak şartı ile, istediği kadar gün borçlanması yapabiliyor.

Burada bilinmesi gereken nokta doğum borçlanması emeklilik yaşına etki etmez. Sadece prim gün sayısını çalışmadan arttırmayı sağlar.

Staj Sigortası ile Yapılan Doğum Borçlanması Emeklilik Yaşını Öne Çeker Mi?

Staj sigortası ile yapılan doğum borçlanması emeklilik yaşını öne çekebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, kişinin staj sigortası ile diğer sigorta statüleri arasında doğumunu yapmış olmalıdır. Bir diğer deyişle kişi staj sigortasından sonra, diğer sigorta statülerine geçmeden doğumunu yapar, daha sonra bu süre için doğum borçlanması talep ederse, staj sigortasına uzun vadeli sigorta statüsü şeklinde davranılır ve emeklilik yaşı iki yıl geriye çekilmiş olur.

Fakat bu durum sadece bir istisnadır. Diğer sigorta statülerinde bu durum geçerli değildir.

Doğum Borçlanması Ödemesi Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması ödemesi başvurunun kabul edilmesi halinde bir ay içerisinde yapılmalıdır. Bir ay içerisinde borcun tamamı ödenerek prim gün sayısı kazanılır. Bu borç e-devlet üzerinden, doğum borçlanması yapan kişinin hesabına girerek online ödeme ile ya da doğum borçlanması yapan kişinin SGK ünitelerine giderek ödemesi ile yatırılır.

Doğum Borçlanmasında Taksit İmkanı Bulunuyor Mu?

Doğum borçlanmasında taksit imkanı bulunmuyor. Fakat ödenebilecek miktar kadar borçlanma başvurusu yapılabilir ve bu miktar bir ay içerisinde ödenmelidir. Daha sonra doğum borçlanması için tekrar başvuru yapıldığında ödenen gün miktarı düşülür. Bu şekilde kişi azar azar bu borcu ödeyebilir.

Doğum Borçlanması için Kredi İmkanı Var Mı?

Doğum borçlanması için kredi imkanı sunan birçok banka vardır. Doğum sebebi ile çalıştığı iş yerinden ayrılmak zorunda kalmış, bu sebeple uzun vadede emeklilik konusunda sorun yaşayabilecek kadınlar için verilen bu kredi ile doğum borçlanmasını ödemek mümkündür.

Doğumdan sonra işinden ayrılan, daha önce sigortalı gün sayısı bulunan, kaybettikleri gün sayısını bu şekilde telafi etmek isteyen kişiler bu krediden yararlanabilir. Bu krediyi çekmek için hangi sigorta statüsünden yararlanılmış olduğu önemli değildir.

Sigorta prim gününün ve emekli maaşının artmasını sağlayabilecek bu borçlanma kredisinden yararlanmak için kişiler emekli aylıklarını, borçlanma kredisinin ödenmesine bağlamak zorundadır.

Doğum Borçlanması Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?

Doğum borçlanması kredisi veren bankalar Akbank, Garanti BBA, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Denizbank, Türkiye İş Bankası’dır.

Borçlanma kredisi faizleri bankadan bankaya değişmekle beraber azami vade sayısı genel olarak 60 vadedir.

Doğum Borçlanması Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Doğum borçlanması kredi başvurusu için öncelikle E Devletten ya da Sosyal Sigortalar Kurumunun (SGK) sitesindeki başvuru formunu indirerek gerekli doğum borçlanması başvuru adımlarının tamamlanması gerekmektedir. Daha sonra doğum borçlanması yapacak kişi banka şubesine giderek ya da İnternet sitesi, mobil uygulamalar ya da müşteri hizmetleri aracılığı ile doğum borçlanması kredisini talep edebilir. Doğum kredisine, doğum borçlanması yapacak kişi başvurmalıdır. Başka birisi, kişinin yerine başvuramaz.