Diş Kaybı Yaşayanlar Dikkat! Yüz Simetriniz Bozulabilir!
Sağlıklı bir sindirim süreci için besinlerin doğru şekilde çiğnenmesi gerekir. Bu durum öğütülme sürecini destekler. Ancak farkında olmadan çiğneme fonksiyonunu azaltarak yemek yemeye başlamak özellikle ağzın belirli bölümü ile yeme faaliyetini devam ettirmek ileride büyük sorunlara yol açabiliyor. Çiğneme yanlışlığından kaynaklanarak vücutta oluşabilecek fizyolojik farklılıklar nelerdir? Bu durum nasıl engellenebilir? Konunun detayları haberimizde….
Abone olGün içerisinde farkında olmadan beslenme şekli kusursuzluğunu yitiriyor. İnsan doğasına aykırı olan beslenme bozukluğu yanlış çiğneme fonksiyonları ile birleşince sağlık için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yapılan araştırmaya göre sağlıklı bir bireyin bir besinden parçayı kopardıktan sonra 40 kez çiğnemesi gerekiyor. American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bu araştırma “Lokmalar ne kadar çok çiğnenirse o kadar az kalori alımını sağlar” sonucunu da ortaya koydu.
Çiğneme Bozukluğu Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Gün içerisinde yiyeceklerin çiğnenmeden yenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim problemlerine neden olabiliyor. Bunun dışında yanlış çiğneme pozisyonları da çenede ve yüz simetrisinde değişime yol açıyor. Kişinin diş kısıtlağından kaynaklı olarak yiyecekleri tam olarak çiğnemeden yutulması hazımsızlığa neden olabiliyor. Bazı durumlarda mecburi sebeplerden dolayı da bu yapılabilir. Bunu tespit edebilmek oldukça önemlidir.
Ağız içerisindeki diş kayıpları da çiğneme fonksiyonunda düşüklüğe neden olabilir. Özellikle 20 yaş dişleri istenen sağlıklı çiğneme sürecini olumsuz etkileyen bir ağız problemidir. Genellikle ağız içi çürükleri de buna neden olur. Belirli bir bölgede oluşan diş kaybı ya da çürükler diğer bölge ile çiğnemeyi tercih etmeye neden olacaktır. Bu da zamanla yüzde simetri bozukluğunu oluşturur.
Yüzde Simetrik Kayma Nasıl Fark Edilir?
Tek taraflı çiğneme kuvveti tek bir yöne toplar. Bu durumda belirli bir bölgenin kasları daha çok çalışırken diğer bölge daha pasif hale gelir. Bu yüz bölgesinde simetrik olarak kaymaya neden olur. Simetrik kaymayı anlayabilmek için şunlara dikkat edilebilir:
● Zamanla çene yapısında kayma oluşur.
● Eklem bölgelerinde çene ağrıları gittikçe artar.
● Ağız açma kapama sırasında istenmeyen bir ses gelir.
● Çene hareketleri olduğundan daha da yavaşlar ve kısıtlı hale gelir.
● Çene kemiği ilerleyen boyutta kafatasına kaynar.
Simetrik Bozukluk Nasıl Tedavi Edilebilir?
Diş kaybından kaynaklı oluşabilecek olumsuzluklar giderilebilir. Dezavantajlı durum avantaja çevrilebilir. Bunun için diş tedavi teknikleri oldukça gelişmiştir. Başlangıçta diş çürükleri incelenir. Diş eksikliği köprü ya da protez teknikleri ile giderilmeye çalışılır. Özellikle implant tedavisi günümüzde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Diş bulunmayan alanlarda hareketli protez kullanılabilir. İmplant tedavisinde ise genellikle sabit protez tercih edilir. Dişlerin uygun olduğu durumlarda köprü yöntemi de kullanılır.
En Çok Tercih Edilen Tıbbi Tedavi Hangisidir?
Diş kaybında çene kayması problemini giderebilmek için daha çok tercih edilen implant tedavisidir. Diş alanına protez konforunu sağlayacaktır. İlerlemiş hastalıklarda özellikle kemik yetersizliği bulunuyorsa implant tedavisini kuvvetlendirmek için cerrahi bir operasyon ile kemik ekleme uygulamaları sağlanabilir. Uzun süreli dişsizlik kaybı sinüslerin aşağıya sarkmasına neden olabilir. Sinüslerin hacmi küçültülerek İmplant tedavisi uygulamaya başlanabilir. Tüm bu süreçte implantın uygulanabilmesi için gelişkin teknikler arasında görülen “Navigasyon tedavisi” uygulanır. Uygulanan tüm bu cerrahi operasyonlar neticesinde yüzde oluşabilecek simetri bozukluğu önlenebilir.