Bitki Aleminin Yıldızlarından Birisi: Kantaron Yağı! Faydalarını Öğrenen Şok Oluyor!

Sarı ve kırmızı şeklinde farklı türleri bulunan kantaron yağı aynı zamanda kan otu, kılıç otu ve binbirdelik otu gibi çeşitli isimlerle de bilinir. Sağlık açısından sayısız fayda sağlayan bu bitki birçok bitkisel tedavilerde kullanılır. Peki tam olarak nedir bu kantaron yağı? Nasıl kullanılması daha doğru olur? İşte bilinmesi gerekenler...

Abone ol
Haberin Devamı İçin Tıklayınız

Kantaron Yağı, sarı ve kırmızı gibi değişik türlere sahiptir. Ayrıca kantaron; kan otu, kılıç otu ve binbirdelik otu gibi adlarla da bilinir. Sağlık için sayısız fayda sağlayan bitki çeşitli tedavilerde ve alternatif tıpta sıklıkla kullanılır. Peki kantaron yağı ne işe yarar? Nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Kantaron Yağı Nedir?

Kantaron yağı faydaları bakımından genellikle depresyon, yara, yüksek ateş ve mide şişkinliğinde destek olarak kullanılır. Sarı kantaron yağı kurutulmuş kırmızı kantaron yağı da taze bitkiden elde edilir.

Kantaron Yağı Faydaları Nelerdir?

Peki kantaron yağı neye iyi gelir? Kantaron yağının bilinen faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Yapılan araştırmalara göre kantaron yağı hafif ve orta dereceli depresyon tedavisinde yardımcıdır.
  • Nefes darlığı, ağrı ya da halsizlik gibi belirtilerle görülen kaygı bozukluğunda destekleyicidir.
  • Menopoz döneminde kantaron yağı uyku bozukluğu, sıcak basması, depresyon, vajinal kuruluk gibi belirtilerin kontrol edilmesinde yardımcıdır.
  • Bazı cilt rahatsızlıklarının neden olduğu belirtiler üzerinde de destekleyici etki sağlar.
  • Ayrıca ağız yanması, anksiyete bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, diyabetik sinir ağrısı, yumuşak doku romatizması, genital herpes ya da uçuklar, hassas bağırsak sendromu, hepatit C, kilo verme ve sigarayı bırakma, kronik yorgunluk sendromu, mevsimsel duygusal bozukluk, mide ülserleri, migren baş ağrıları, obsesif kompulsif bozukluk, adet öncesi sendrom, siyatik ağrısı gibi durumlar üzerinde de etkilidir.

Kantaron Yağı Yüze Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağı yüze faydaları olan bir yağ türüdür. Yağın antibakteriyel ve antienflamatuar etkisi cilt sağlığını destekler. Cilde uygulanan kantaron yağı ile cilt üzerinde bulunan patojenik bakterilerin yok edilmesinde yardımcı etkisinden faydalanılır. Bunun yanında kantaron yağı sivilce lekeleri, sedef hastalığının yarattığı tahrişler, siyah nokta, hafif yanıklar ve morluk gibi cilt problemlerinde de yardımcıdır.

Kantaron Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Kantaron yağının saça faydaları da bulunur. Saç derisi kaşıntılarını gidermede yardımcıdır. Saç dökülmesinin yavaşlamasına destek olur. Saç köklerinin beslenmesine yardımcı olur. Saçlarda oluşan kepeklenmenin önlenmesinde destekleyicidir. Saç kuruluğunun giderilmesinde yardımcıdır.

Kantaron Yağının Enfeksiyon Hastalıklarına Faydaları

Kantaron yağı enfeksiyonlara yol açan mantar, bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalardan korunmada yardımcıdır. Bu nedenle deri enfeksiyonları, ayak mantarı, uçuk ve akne tedavisinde destek alınır. Deri üzerinde meydana gelen enfeksiyonlarda iyileşme sürecinin hızlanmasını destekler. Ayrıca akne ve yaralara bağlı olarak oluşan izlerin azaltılmasında da yardımcı etki sağlar. Kantaron yağı egzama, pişik ve dermatit gibi sorunların önlenmesini sağlar.

Kantaron Yağının Sindirime Faydaları

Kantaron yağı kullananlar için yağ, sindirim sistemini düzenleyici etkiyi sağlar. Yemeklerden önce az miktarda tüketildiğinde şişkinlik, kabızlık gibi problemler hafifletilebilir. Gaz sancılarının ve karın ağrılarının giderilmesinde yardımcı etki sağlayan kantaron yağı yoğurtla karıştırılabilir ya da bitki çayı olarak da hazırlanabilir. Ancak ağız yolu ile tüketim miktarı 1 tatlı kaşığını geçmemelidir. Ek olarak herhangi bir hastalığı bulunan ve ilaç kullanan kişilerin kantaron yağını yalnızca doktora danışarak tüketmesi önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen etkiler yaratabilir.

Kantaron Yağı Nasıl Kullanılır?

“Kantaron yağı nasıl kullanılır?” sorusu sıklıkla merak edilir. Kantaron yağı yara, yanık ve sıyrıkların üzerine az miktarda dökülerek masaj şeklinde uygulanabilir. Saç ve cilt üzerine de direkt uygulanabilir. Peki kantaron yağı içilir mi? Bununla ilgili mutlaka doktor önerisi alınmalıdır. Aşırı tüketimi sonucunda farklı etkiler yaşanabilir.

Kantaron Yağının Zararları Nelerdir?

Aşırı kullanımı durumunda bazı yan etkilere neden olabilir. Cilde fazla dozda uygulandığında özellikle açık tenli kişilerde güneş ışığına hassasiyet yaratabilir. Bunun yanında aşırı doz tüketimi baş dönmesi, ağızda kuruluk, mide rahatsızlıkları, sık idrar yapma, kan basıncında artma, ishal, nabızda hızlanma, şişkinlik ve cinsel işlev bozukluğu yaratabilir.

Kantaron Yağı Nasıl Yapılır?

Peki kantaron yağı nasıl yapılır? Kantaron bitkisinin hem kuru hem de taze formundan yağ üretilebilir. Taze formunda elde edilen yağ kırmızı, kuru formundan elde edilen yağ sarıdır. Yağın yapılış aşamaları ise aşağıdaki gibidir:

  • Bitki en az 1 gün kadar kurutulmalıdır.
  • Yaprakları solduğunda büyük ve temiz bir kavanoza alınmalıdır.
  • Bu aşamada isteğe göre zeytinyağı eklenebilir. Yağ eklendiğinde çiçeklerin yağla temas etmesi için ezilmeli ya da doğranmalıdır.
  • Kavanozda oluşacak fazla nemin buharlaşması önemlidir. Bu nedenle kavanozun üstü mutlaka bir tülbentle örtülmelidir. Bu şekilde karışım 2 hafta kadar demlenmelidir.
  • İçeriğin demlendirilmesi için güneş ışığını tercih edebilir ya da karanlıkta demlendirme yöntemini kullanabilirsiniz.
  • Demleme süresinin sonunda yağ süzülmeli ve 1-2 gün daha bekletilmelidir.
  • Bu sürenin sonunda yağ temiz bir kavanoza alınmalıdır. Bu aşamada demlenen kavanozun dibinde bulunan kalıntının eklenmemesine dikkat edilmesi önemlidir. Böylelikle yağın raf ömrü artırılabilir.
  • Temiz kavanoza alınan yağ serin ve ışıktan uzakta muhafaza edilmelidir.

Kantaron Yağı Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Kantaron yağı hamileler, emziren anneler, ilaç kullananlar, ameliyat olacak kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Kantaron yağı kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki noktalara da dikkat etmek önemlidir:

  • Alerji Durumu: Her türlü bitkisel ürün kullanımında olduğu gibi kantaron yağına karşı alerjiniz olup olmadığını test etmek önemlidir. Bunu anlamak için küçük bir miktarı bileğinizin iç kısmına uygulayın ve 24 saat bekleyin. Herhangi bir kaşıntı, kızarıklık veya şişlik görürseniz muhtemelen bu yağa karşı alerjiniz vardır ve kullanmamalısınız.
    Güneş Işığı: Kantaron yağı foto-dokusal bir madde olan hipericin içerir. Bu nedenle yağı cildinize sürdükten sonra doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının. Aksi halde ciltte yanıklar ve tahrişler oluşabilir.
  • Hamilelik ve Emzirme Dönemi: Hamilelik ve emzirme dönemindeyken herhangi bir bitkisel ürün kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
  • Diğer İlaçlarla Etkileşim: Kantaron yağı bazı ilaçların etkisini azaltabilir veya artırabilir. Özellikle antidepresanlar, kan inceltici ilaçlar, doğum kontrol hapları veya HIV/AIDS ilaçları gibi reçeteli ilaçlar alıyorsanız kantaron yağını kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
  • Dozaj: Her ne kadar doğal bir ürün olsa da fazla miktarda kullanımı zararlı olabilir. Uygun dozaj hakkında bilgi almak için mutlaka doktora başvurunuz.
  • Uzun Süreli Kullanım: Kantaron yağının uzun süreli kullanımı belirsizdir ve potansiyel yan etkilere neden olabilir. Eğer düzenli olarak kullanmayı düşünüyorsanız bu konuda bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.

Unutmayın ki her türlü tedavi seçeneği bireysel sağlık durumunuza göre değişiklik gösterebilir ve en iyi tavsiye her zaman sağlık uzmanınızdan gelecektir. Peki kantaron yağı bozulur mu? Kantaron yağı doğru koşullarda muhafaza edildiği sürece 2-3 sene bozulmadan kalabilir. Ancak yüksek sıcaklık ve ışığa maruz kalması durumunda oksidasyona uğrayabilir ve bu da özelliklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu sebeple kantaron yağını serin ve karanlık bir yerde saklamanız önerilir. Yağın renginde veya kokusunda herhangi bir değişiklik fark ettiğiniz anda kullanmayı bırakmalısınız.