Bilim insanları 80 yıldır çözülemeyeni çözdü: Yanardağa dönen güneşin sırrı çıktı! Güneş'in gizemli dış atmosferi olan "korona" açıklığa kavuştu
Bilim insanları 80 yıldır yapılan araştırmayı sonuçlandırdı. Bilim insanları, Güneş'in gizemli dış atmosferi olan "korona"yı açıklanamayacak derecede sıcak kılan etmeni keşfettiklerini açıkladı. İşte ayrıntılar...
Abone olYıllardır süregelen bir arayış sonucunda, bilim camiası Güneş'in korona katmanının 1 milyon dereceden daha yüksek sıcaklıklara nasıl ulaştığını anlamaya yönelik çözümlemeler yapmaya çalışıyordu. Bu durum, Güneş'in yüzeyinin 6 bin derece olmasına rağmen, koronanın daha uzakta olması nedeniyle aslında daha soğuk olması beklenirken böyle yüksek sıcaklıklara sahip olması, uzun süredir en büyük gizemlerden biri olarak kalmıştı.
MANYETİK DALGALAR SICAKLIĞINI ARTIRIYOR
Ancak Avrupa liderliğinde işletilen Güneş gözlem aracı Solar Orbiter, yeni gözlemleriyle bu gizemi bir adım daha aydınlattı. Solar Orbiter'in Güneş tarafından yayılan yüksek enerjili ultraviyole ışığı algılayan EUI kamerası, yapılan incelemelerde, yıldızın yüzeyinde dönen ve hızlı hareket eden küçük ölçekli manyetik dalgaların keşfedildiğini gösterdi.
Yapılan hesaplamalara göre, bu hızlı salınımlı manyetik dalgalar, atmosferdeki yüksek sıcaklığı açıklamaya yetecek kadar enerji üretiyor. Daha önce keşfedilen daha yavaş manyetik dalgalar, bu büyük sıcaklık farkını açıklamakta yetersiz kalıyordu. Ancak Solar Orbiter sayesinde elde edilen yeni veriler, koronanın manyetik dalgalar tarafından ısıtılabileceği yönünde giderek artan bir kanıt sağlıyor.
Leuven Katolik Üniversitesi'nden Tom Van Doorsselaere, uzun yıllardır astrofizikçilerin bu gizemi 80 yıldır çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Artık manyetik dalgaların koronayı ısıtma teorisine giderek daha fazla kanıt bulunduğunu vurguluyor.