BDDK'dan Yeni Açıklama: Tüketici Kredilerinde Vade Sayısı 60 Ay...
Bankacılık sektörüne olan ihtiyaçları günden güne artan tüketiciler, BDDK’ya tüketici kredilerinde vade sayılarının düzenlemesi ve kredi sicil affının çıkartılması için talepte bulundu. BDDK, gelen taleplere kesin bir dil ile yanıt verdi. Peki, tüketici kredilerinde vade sayıları değişti mi? Kredi sicil affı geldi mi?
Abone olGeçtiğimiz senenin eylül ayında yükselen grafikler çizmeye başlayan dolar kuru, gün be gün hızını arttırmış ve sonuç olarak yapılan tüm müdahalelere rağmen aralık ayında 18 TL’lik rekor seviyeye ulaşmıştı. Beraberinde euro kurunun 20 TL ve gram altının bin TL seviyelerini görmesine sebep olan dolar kuru, o dönem içerisinde pek çok hizmet başlığına ve hizmet ürününe yüksek oranlı zamların yansıtılmasına yol açtı.
Gıdadan elektronik ürünlere, emlaktan otomotive ve daha pek çok sektöre etki eden ekonomi piyasa hareketleri, vatandaşların alım güçlerinin düşmesine ve buna bağlı olarak da nakde olan ihtiyaçlarının artmasına sebep oldu. Yeni dönemde bu durumun düzeleceğine dair umut besleyen vatandaşlar, resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşı, FED yetkilileri tarafından açıklanan faiz artırımı kararları ve daha pek çok değişken çerçevesinde yükselen döviz kurları ve altın fiyatlarından ötürü hayal kırıklığına uğradılar.
Nakde olan ihtiyaçları gün be gün artan tüketiciler, bütçeleri bir nebze olsun toparlamak ve hiç değilse temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına bankaların ihtiyaç kredisi hizmetlerine başvuru yapmaya başladılar. Ancak gündelik hayatın giderek pahalılaşması ve artan enflasyon kredi borçlarının ödenmesi konusunda da sıkıntı yaratmaya başladı. Bu noktada vatandaşlar, kredi hizmetlerinde vade sayılarının düzenlenmesi için BDDK’ya seslendiler. Konuya ilişkin talepleri alan BDDK, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren açıklamasını yaptı.
Tüketiciler Taleplerini İletti!
Ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşlar, kredi sicil affının çıkartılmasını ve şu an 36 ay vade ile sınırlandırılan tüketici kredilerinde 60 ay düzenlemesinin yapılmasını istediklerini ifade ettiler.
“Böyle Bir Durum Söz Konusu Değil!”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan BDDK, bu durumun söz konusu olmadığını belirterek, vatandaşların beklentilerinin bir karşılığı olmadığını ifade etti.
“TBMM Kararı Gerekiyor!”
Kredi sicil affı taleplerinin sonuçlanması için kendisinin değil TBMM’nin karar vermesi gerektiğini belirten BDDK, böylelikle topu Meclis’e atmış oldu.