Bakan Kirişçi açıkladı! Çiftçiler için destek ödemeleri öne mi çekildi?
Son dakika haberine göre çiftçiye yapılacak olan tarımsal destek ödemeleri ile ilgili güncelleme geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi destek ödemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Destek ödemeleri ne kadar? Ne zaman yatırılacak? Tüm detaylar haberimizde.
Abone olBakan Kirişçi açıkladı! Çiftçiler için destek ödemeleri öne mi çekildi?: Son dakika haberine göre çiftçiye yapılacak olan tarımsal destek ödemeleri ile ilgili güncelleme geldi. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi destek ödemeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Destek ödemeleri ne kadar? Ne zaman yatırılacak? Tüm detaylar haberimizde.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi destek ödemeleri hakkında “Hububatta mazot ve gübre desteklerimiz Mart 2023 yerine, 2022 yılı içinde başlanmak üzere ödenecek. Mazot ve gübre desteklerinin öne çekilmesiyle çiftçilerimiz, ekim döneminde girdi maliyetlerini düşünmeden üretim yapabilecek.” şeklinde ifadeler kullanarak vatandaşa bilgi verdi.
ÇİFTÇİ DESTEK ÖDEMELERİ ÖNE ÇEKİLDİ
Tarım ve Orman Bakanlığınca verilecek olan destek ödemesi yalnızca mazot ve gübre alımında kullanılabilecek. Verilecek olan destek ödemesi nakit olarak verilmeyecek Ziraat Bankası hesabı üzerinden çiftçilere ait banka hesap kartlarına yüklenecek. Bakan Kirişçi tarafından yapılan açıklama ile 2023 yılının Mart ayında başlanacak ödemeler öne çekilerek 2022 yılının sonlarına doğru ödenmeye başlanacağı anlaşılmıştır.
DESTEK ÖDEMELERİ NE KADAR?
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin açıklamalarına göre 2022 yılının sonuna doğru çiftçiye yapılacak mazot ve gübre ödemeleri tutarları belli oldu. Mazot ve gübre desteğinde artış olduğunu açıklayan Kirişçi artış oranlarını da bildirdi. Mazot desteği ödemelerinin çiftçiye ürün bazında 203-395 oranında arttırılacak. Gübre desteğinde ise yine ürün bazında yüzde 130-163 oranında artış gözlendi.
Kirişçi destek ödemelerine yapılan artışları vurgulayarak konuşmasına şu şekilde devam etti;
“Buzağı başına verilen temel desteğimizi, 370 liradan 500 liraya yükselttik. Suni tohumlamadan doğan buzağılara hayvan başına ilave 200 lira ödeyeceğiz. Yetiştirici bölgelerinde üreticilerimize verdiğimiz ilave desteklerle birlikte toplam buzağı desteğimizi, hayvan başına 1000 liraya kadar yükseltmiş olduk. Besi desteğimizi de hayvan başına 250 liradan 500 liraya yükselttik. Dişi manda/malak desteğini, hayvan başına 250 liradan 500 liraya çıkardık. Anaç koyunda 30 lira, keçide 35 lira olan desteği, hayvan başına 50 liraya yükselttik. Yine küçükbaşta sürü büyütme ve yenileme desteğimizi ise hayvan başına 125 liradan 200 liraya çıkardık. Sürü yöneticisi istihdam desteğini ise 6 bin liradan 12 bin liraya yükselttik. Tiftik üretim desteğini, kilogram başına 35 liradan 70 liraya çıkardık. İpek böceğinde desteğimiz, kutu başına 120 liradan 240 liraya, yaş kozada kilogram başına 80 liradan 160 liraya yükseltildi.” dedi.
Çiftçilere ödenecek destek ödemelerinin bu uğurda ter döken bütün emektarlar için hayırlı olsun mesajını veren Kirişçi konuşmasına bu şekilde son verdi.