Asgari ücretli çalışan başvurdu, Yargıtay el attı! Sözleşmesinde, “Fazla çalışma ücrete dahildir” yazan herkesi ilgilendiriyor!
Asgari ücret ile çalışanların sözleşmesinde yer alan, “Fazla çalışma ücrete dahildir” ibaresi Yargıtay için yeterli gelmedi. Ücret hesabı yapan Yargıtay, belli bir süreyi aşan mesailer için ödeme yapılmasını hükmetti.
Abone olSon zamanlarda alacakları zamma odaklanmış olan asgari ücret ile çalışanlara iyi haber zamdan önce geldi. Sözleşmesinde işveren tarafından eklenen ‘Fazla çalışma ücrete dahildir’ ibaresi ile mesailerini alamayan asgari ücretli çalışanlar için Yargıtay mahkemesi, yasal mesai süresini hatırlattı. Konuya ilişkin kanunu baz alarak hesap yapan Yargıtay, asgari ücretli çalışanların beklediği haberi, emsal niteliğinde kararı ile geçtiğimiz gün verdi.
Hem bireysel hem de toplu iş sözleşmelerine eklenen bilen ‘Fazla çalışma ücrete dahildir’ ibaresi, şimdilerde pek çok vatandaşın mesai ücretinin önündeki en büyük engel haline geldi. Konuya ilişkin bir davayı görüşen Yargıtay, sözleşmelerde yer alan ‘fazla çalışmanın’ açıklanmasını istedi. Kanunlarca fazla çalışmanın yıllık 270 saati aşamayacağının altını çizen Yargıtay, aştığı hallerde nasıl bir yol izleneceğini ise, emsal oluşturacak kararı ile bildirdi.
270 SAATİ AŞAN FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETE DAHİL DEĞİL
İş Kanunu’nda yer alan ibareye göre haftalık çalışma süresi 45 saat iken; haftanın altı günü boyunca işçiyi çalışan işverenlerin işçiden günlük 7,5 saatin üzerinde çalışma yapmasını talep etmemesi gerekiyor. İşçi ve işveren anlaştığı takdirde günde 11 saati aşmayacak şekilde çalışma günlerini bölebiliyor. Bu da fazla mesai ödemek istemeyen işverenlerin iki aylık dönemde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saati aşmayacak şekilde denkleştirme yapması anlamına geliyor. Bu kapsamda sözleşmeye ‘Fazla çalışma ücrete dahildir’ ifadesini ekleyen işverenin denkleştirme yapacağı anlamına geliyor. Konuya ilişkin bir davayı görüşen Yargıtay ise, işverene fazla mesainin içeriğini hatırlattı.
Yargıtay’da ele alınan davada, işverene hatırlatılan en önemli detay fazla çalışmanın yasalarca güvence altına alındığı oldu. Buna göre, fazla mesai aylık 22,5; yıllık 270 saati aşamazken, bu saatleri aşan işyerlerinin sözleşmesinde ‘Fazla çalışma ücrete dahildir’ ibaresinin yer almasının bir şey ifade etmediğini beraberinde getirdi.
YARGITAY HESABI YAPTI
Yargıtay’ın verdiği karara göre, 270 saati aşan mesailer için sözleşmede gerekli olan ‘Fazla çalışma ücrete dahildir’ ibaresi yer alsa bile mesai ücreti ödenmesi gerektiği ortaya çıktı. Bunun için işçinin fazla çalışmalarının bu süreleri aştığını kanıtlamasını zorunlu tutan Yargıtay, fazla çalışma ücretinin normal çalışma ücretinin minimum yüzde 50 fazlası olarak ödenmesi kararına vardı. Habertürk’te yer alan habere göre, Yargıtay’ın hesabında şu ifadeler yer aldı:
“Aylık ücretle çalışan işçinin saatlik ücretinin hesabında bir ay 225 saat olarak kabul edilir. Örneğin, brüt ücreti 10 bin lira olan işçinin saat ücreti (10.000 TL/225 saat) 44.44 TL’dir. Bu işçinin fazla çalışma ücreti ise saat başı 66,67 TL’dir.2022 yılının ikinci yarısı itibarıyla brüt asgari ücret 6.471 TL’dir. Buna göre, asgari ücretli işçinin normal saatlik ücreti (6471 TL/225 saat = 28,76 TL) 28,76 TL’dir. Asgari ücretli işçinin 1 saatlik fazla mesai ücreti ise şu an için 43,14 TL’dir. Fazla mesai olması halinde, asgari ücretle çalışan işçiye asgari ücretin yanı sıra ayrıca (43,14 TL X 22,5 saat = 970,65 TL) her ay brüt 970,65 TL ödenmesi gerekir. (9. H.D. Esas No: 2010/7792, Karar No: 2012/15535)”