2024 yılı Memur ve emekliler zam taleplerini açıkladı: 2024 yılı memur ve emekli zam talepleri görüşülmeye başlandı!
Memur maaşlarına 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zamların belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda başladı. Görüşmelerde Kamu-Sen ve diğer sendikalar taleplerini iletti. Peki, 2024 ve 2025 yıllarında Memur maaşlarına ne kadar zam talep ediliyor? Detaylar haberimizde…
Abone olMemur ve emeklinin önümüzdeki 2 yılı kapsayacak zam görüşmeleri başlıyor. Toplantıda memur ve emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan zam oranları değerlendirilecek. Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz" dedi.
Kahveci, taleplerini şu şekilde sıraladı:
"2024 yılına yönelik birinci 6 ay için yüzde 40 artış istiyoruz. Bununla beraber yüzde 10’luk refah payı ilave edilmesini istiyoruz. İkinci altı ay için yüzde 30’luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamının kümülatifi yüzde 100,2’ye tekabül ediliyor. 2025 yılı için birinci altı aya yüzde 20, ikinci altı aya yüzde 20, yüzde 10 refah payı talep ediyoruz.
2022 yılının Ocak ayında yüzde 2,5’luk bir refah payı verildi. 2023 Ocak itibarıyla da 13,5’luk bir refah payı verildi. Bu refah payı kalıcı hale getirilmeli. Refah payı vermezsek, çalışanlar enflasyon miktarı kadar bir artışla karşı karşıya kalırsa sıfır zam demektir. Çalışanların alım gücünü reel olarak artıramayız. Refah payı vazgeçilmez unsurdur.
Taleplerimiz gerçekleşirse, 2024 yılı itibarıyla Ocak-Temmuz arasında en düşük memur maaşı 32 bin 148 lira olacak. Yılsonu itibarıyla da 41 bine ulaşacak. Yoksulluk sınırının 35 bin liranın üzerine çıktığını dikkate alırsak, bir sonraki yıl itibarıyla yoksulluk sınırına ulaşmış olacağız. Bu zamlar yapıldığı zaman, ortalama memur maaşı 38 bin 578, yılsonu itibarıyla da 50 bin 152 liraya yükselecek. Kamu çalışanlarının en düşük maaşı 22 bin lira olacaktı. Evet oldu ama en düşük devlet memuru maaşı 22 bin lira olmadı. 15’in birinci derecesinden yeni göreve başlayan bekar bir memurun maaşı 20 bin 350 lirada kaldı. Dolayısıyla bunun 22 bin liraya tamamlanmasını bekliyoruz."
“BİRİNCİ YIL YÜZDE 70, İKİNCİ YIL YÜZDE 40 OLMAK ÜZERE TOPLAMDA YÜZDE 110 TEKLİFLE MASAYA GELMİŞ DURUMDAYIZ”
Toplu sözleşme masasına yetkili sendika olarak oturan Memur-Sen’in genel başkanı Ali Yalçın, “Birinci yıla, refah payı dahil olmak üzere, 3’er aylık dönemler şeklinde teklifte bulunduk. İkinci yıla, 6’şar aylık teklifler şeklinde teklifimizi sunduk. 3’er aylık teklif getirmemizin ana nedeni, enflasyonist ortamın memuru bu anlamda alım gücü zafiyetine uğratmaması. Enflasyondan kaynaklı olarak yaşanabilecek alım gücü düşüklüğünün, ücretlerdeki erimenin önleminin hızlı şekilde alınması noktasında bir sigorta görevi görecek. İkisinde de refah payı olarak bir talebimizi kayıt altına aldık, bunun üzerinden müzakere sürecimizi yürüteceğiz. Toplamda, birinci yıl yüzde 70, ikinci yıl yüzde 40 olmak üzere yüzde 110 teklifle masaya gelmiş durumdayız. 936 teklif var masada. Çünkü kamu geniş bir alan, birçok spesifik sorunları var. Bu taleplerin de en önemli çözüm mercii toplu sözleşme masasıdır." dedi.
"EN DÜŞÜK MEMUR ÜCRETİ YOKSULLUK SINIRI OLARAK BELİRLENMELİ”
Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası (SAVDES-SEN) Genel Başkanı Tuncay Cengiz, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, "Kamu kaynaklarının adil bölüşümü çerçevesinde, en düşük memur ücretinin en düşük işçinin mali hakları ile eşdeğer olması gerekirdi. En düşük memur ücreti yoksulluk sınırı olarak belirlenmeli, altı aylık dönemler halinde yansıtılacak enflasyon farkları enflasyonist ortamlarda aylık olarak yansıtılmalı, vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmeli, ülkenin ekonomik büyüme oranları, refah payı olarak her yıl başında ayrıca yansıtılmalıdır" dedi.