Aylar sonra bir ilk yaşandı: Ağustosta TL’nin reel değerinde dört ayın sonunda yükseliş

Ağustos ayında TL’nin reel değeri dört ayın ardından yükselişe geçti. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 52.5 seviyesine çıkarak dört ay boyunca devam eden düşüş eğilimini kırdı.

Aylar sonra bir ilk yaşandı: Ağustosta TL’nin reel değerinde dört ayın sonunda yükseliş

Dört ay sonra TL’nin reel değeri artış gösterdi. Ağustos ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 52.5’e ulaşarak dört aylık düşüş serisini sonlandırdı.

TL’nin reel değeri ağustosta dört ayın ardından yükseldi. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 52.5 seviyesine çıkarak dört aydır devam eden düşüş eğilimini kırdı. Endeks, 14 ve 28 Mayıs Seçimlerinin sonrasında TL’nin hızla değer kaybetmesiyle haziran ve temmuz ayında sert şekilde düşmüştü.

Temmuz ayında 48.7 ile Aralık 2021’den beri en düşük seviyeyi gören endeks, Aralık 2021’de de 47.61 ile 1994’ten beri en düşük değere gelmişti.

Reel efektif döviz kuru endeksi, Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret ortaklarının fiyat düzeylerine göre değişimini ölçüyor.

Reel efektif kurun düşmesi, TL’nin reel olarak değer kaybettiğini, yani Türk ürünlerinin yabancı ürünler karşısında ucuzladığını ifade ediyor.<

Etiketler: Dolar, Türk Lirası