2 Yıllık Üniversite Okumak Mantıklı mı? 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversite Arasındaki Fark Nelerdir?

YKS sınav tercihleri başlayan öğrencileri büyük bir stres ve heyecan sardı. YKS sınav sonuçlarını öğrenmenin ardından tercih kaygısı yaşayan öğrenciler en iyi meslek dallarının yanı sıra 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite arasındaki farkı da araştırmaya başladı. Peki 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite arasındaki fark nedir? 2 yıllık üniversite okumak mantıklı mı? İşte tercih döneminde olan tüm üniversite adaylarının merak ettiği sorular....

2 Yıllık Üniversite Okumak Mantıklı mı? 2 Yıllık ve 4 Yıllık Üniversite Arasındaki Fark Nelerdir?

Geçtiğimiz ay YKS sınavına giren ve bu sınav için hazırlandıkları 4 yıllık emeğin sonuçlarını alan öğrencileri sınav stresi sonrası şimdi de tercih stresi sardı. İstedikleri meslekleri yapabilmek ve kaliteli bir hayat tarzı sürdürebilmek adına meslek seçimlerini büyük bir incelikle yapan öğrenciler özellikle de 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite arasındaki farkı merak etti. Peki 2 yıllık üniversite ile 4 yıllık üniversite arasındaki fark nedir? 2 Yıllık üniversite okumak mantıklı mı? 

4 yıllık üniversite yerine 2 yıllık üniversite tercihinde bulunmak isteyen öğrenciler iki üniversite şekli arasındaki farkı da oldukça merak etti. Üniversite hayallerini gerçekleştirmek adına gençler genellikle 4 yıllık üniversite tercihine yönelse de 2 yıllık üniversite tercihi yapmak isteyen öğrenci sayısı da özellikle son dönemde artış durumda. Peki 2 yıllık üniversite okumak mantıksız mı? 2 yıllık üniversite ve 4 yıllık üniversite arasındaki farklar nelerdir? 2 Yıllık üniversite diploması ile ne yapılır?

2 Yıllık Üniversite ile 4 Yıllık Üniversite Arasındaki Fark Nedir?

İki yıllık üniversite (ön lisans) dört yıllık üniversite (lisans) programları arasındaki fark oldukça merak edilmektedir. Peki bu iki program arasındaki fark nedir?

2 Yıllık (Ön Lisans) Üniversite Mantıklı mıdır?

2 Yıllık üniversite tercihinde bulunan öğrenciler genellikle meslek lisesinden mezun olan öğrenciler olmaktadır. 2 Yıllık üniversitede derslerden ağırlıklı olarak pratik yaptırılmaktadır. Meslek yüksekokulu olarak da görünen 2 yıllık üniversiteler mesleki anlamda pratik yapmak isteyen kişiler için oldukça mantıklıdır. 2 Yıllık eğitimin ardından bunu 4 yıla çevirmek isteyen kişiler Dikey Geçiş Sınavı (DGS)'na girerek 4 yıllık eğitim görme hakkına sahip olabilmektedir. Ön lisans ve lisans arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Ön lisans 2 senelik meslek ve pratik ağırlıklı meslek okuludur. 
  • Lisans bölümleri ders ağırlıklı ve 4 yıl olup öğrencilerin seçtiği bölüme göre dil gerektiren hazırlık sınıfı okumak zorunda da kalabilirler.
  • Lisans mezunlarının yüksek lisans ve doktora yapması daha kolay olurken ön lisans öğrencileri için bu durum çok daha karmaşıktır. 
  • Lisan mezunlarının iş bulma olasılığı ön lisans mezunlarına göre daha kolay olabilmektedir. 
  • Ön lisans bölümünden mezun olanların askerlik dönemi daha uzun olmaktadır.